Nieuws

Gebruikservaring en gemak staan centraal in nieuw design van Exact Online

User Experience Exact Online
Yael Shpak, Manager UX: “Meer productiviteit en tevreden gebruikers, daar gaat het ons om.”
Goede software kan je gebruiken zonder uitgebreide training. Het begeleidt je als gebruiker vlot bij je taken. Om dat mogelijk te maken heb je een intuïtief ontwerp nodig, dat eenvoudig te begrijpen is en er bovendien aantrekkelijk uitziet. Yael Shpak leidt als Manager User Experience Design bij Exact het team dat de gebruikservaring van de bedrijfssoftware continu verbetert. In dit artikel vertelt ze over de nieuwe interface van Exact Online, met het nieuwe softwaredesign. Ze legt uit waarom de look-and-feel is aangepast, hoe het team te werk is gegaan én welke meerwaarde het biedt voor gebruikers van de software.
“User Experience (UX) was voor mij liefde op het eerste gezicht”, vertelt Yael enthousiast als haar gevraagd wordt hoe ze in dit vakgebied terechtgekomen is. “Het is een combinatie van twee persoonlijke passies: esthetiek en probleemoplossing. Ik denk graag na over vormgeving en ik vind het fascinerend om mensen te helpen. Samen met mijn team zoek ik voortdurend naar verbeterpunten en innovatiemogelijkheden voor de software van Exact. Goede software kan je immers gebruiken zonder uitgebreide training. Het biedt gebruikers een aangename en intuïtieve ervaring en helpt hen om hun werk succesvol uit te voeren. Onze focus ligt op een holistische gebruikservaring: alles wat we aan de software toevoegen, moet naadloos aansluiten op de hele gebruikersreis. Inzichten van onze klanten staan daarbij centraal. Kortom: gebruiksvriendelijkheid is onze kerntaak.”
Goede software biedt gebruikers een aangename en intuïtieve ervaring en helpt hen om hun werk succesvol uit te voeren
Yael Shpak
Manager User Experience Design

Datagestuurd ontwerpen op basis van feedback van klanten

Het UX-team verbetert het design in nauwe samenwerking met andere afdelingen, zoals verschillende product- en technologieteams van Exact. Bovendien analyseert het UX-team vragen die de supportafdeling ontvangt en spreken ze regelmatig met klanten. Ontwerpbeslissingen worden onderbouwd met gegevens uit klantfeedback en intern onderzoek. De benodigde gegevens voor die datagestuurde manier van werken zijn afkomstig van mensen die met de software van Exact werken. Yael legt uit: “We nodigen gebruikers uit om de bruikbaarheid van ontwerpen individueel voor ons te testen. Mensen krijgen van ons een taak, zij voeren die uit en wij observeren hoe ze dat doen. Na afloop vragen we naar hun denkproces en noteren we de moeilijkheden die ze ondervinden.” Met behulp van die manier van testen zorgt Exact ervoor dat de interface in de praktijk goed werkt. Yael: “Wij zien met welke struikelblokken mensen geconfronteerd worden en bieden daar een oplossing voor. Zo zorgen we ervoor dat onze interface voldoet aan de verwachtingen van gebruikers. Dat is een continu proces. Door diverse ontwikkelingen, zoals nieuwe softwaremogelijkheden en -functies, veranderen de verwachtingen van onze klanten voortdurend en daar moet je op blijven inspelen. We houden dus steeds vinger aan de pols.”

Alleen relevante informatie aanbieden, met meer witruimte

De nieuwe interface moderniseert de look-and-feel van Exact Online. Daarbij werd er een beter overzicht en meer evenwicht tussen beschikbare informatie gecreëerd. Yael: “Door te spelen met witruimte, contrast en lettertypes hebben we de leesbaarheid verhoogd en ervoor gezorgd dat gebruikers van Exact Online meer overzicht krijgen.” Een ander groot voordeel is dat er slimmer omgegaan wordt met het aanbieden van informatie. Yael vervolgt: “Wanneer je bijvoorbeeld met je muis over een tabel beweegt, licht bepaalde informatie op. Dankzij dergelijke verbeteringen kunnen gebruikers nog beter focussen op hun werkzaamheden. Die feedback krijgen we ook van klanten. Ze zijn enthousiast over de nieuwe look-and-feel van Exact Online. Ze vinden het design fris, aangenaam en rustiger, wat voor meer focus zorgt en het uitvoeren van werkzaamheden gemakkelijker maakt.”
Door te spelen met witruimte, contrast en lettertypes hebben we de leesbaarheid verhoogd en ervoor gezorgd dat je meer overzicht krijgt

Metrosysteem: in één oogopslag zien waar je bent

Een opvallende vernieuwing in het design van Exact Online zie je in de formulieren. Yael: “Er werd aandacht besteed aan de manier waarop je met formulieren werkt. Wij weten dat er meer kans is op fouten naarmate er meer informatie op het scherm verschijnt. Daarom hebben we voor formulieren het nieuwe metrosysteem ontwikkeld. Het lijkt een beetje op een metrolijnkaart, waarop bolletjes verschillende stations aangeven.” Het nieuwe systeem biedt een overzicht over het hele formulier. Yael: “Je ziet in één oogopslag welke delen van het formulier zijn ingevuld en waar er informatie ontbreekt. Vanuit dat overzicht navigeer je eenvoudig naar onderliggende onderdelen. Informatie voeg je altijd vanuit één kolom toe. Dat zorgt voor meer focus, waardoor er minder kans is op fouten.”
Business software

Meer productiviteit en tevreden gebruikers

Gebruiksvriendelijkheid is één van de vier uitgangspunten van Exact bij de ontwikkeling van software. Yael: “Mensen vinden dat bedrijfssoftware even toegankelijk moet zijn als andere consumentenoplossingen die ze kennen. Wij vinden dat Exact aan die verwachting moet voldoen. Door software intuïtief te maken, verkleint de leercurve en vergroot de efficiëntie. Meer productiviteit en tevreden gebruikers, dat vinden we belangrijk.”

Nieuwe interface geïntroduceerd tijdens Exact Live

De nieuwe interface van Exact Online wordt gepresenteerd op 19 juni, tijdens het jaarlijkse klantevenement Exact Live. Yael: “Nadien rollen we het systeem gefaseerd uit. Met onze nieuwe gebruikersinterface introduceren we niet alleen een frisse look voor Exact Online, maar ook een uniforme ervaring voor alle touchpoints van Exact, zoals gebruik op je laptop of smartphone. Zo maken we het onze klanten gemakkelijker dan ooit om te navigeren en te werken binnen het ecosysteem van Exact.”
Exact

Mediacontact

Wil je meer informatie over dit bericht, heb je een interviewverzoek, of andere media-gerelateerde vragen? Neem contact op met Annemarije Dérogée, head of Corporate Communications bij Exact, via media@exact.com.
BE Select your country