Delft, 16 September 2020 – Exact, Nederlandse producent van bedrijfssoftware, kondigt de acquisitie van Unit4 Bedrijfssoftware aan, het bedrijfsonderdeel van Unit4 dat de accountancy-, MKB- en grootzakelijke markt in Nederland en België bedient.

De overname brengt twee toonaangevende Nederlandse spelers op het gebied van bedrijfssoftware bij elkaar. De overname moet nog worden goedgekeurd door de antitrustautoriteiten en is voorgelegd aan de ondernemingsraad.

Verrijking van het aanbod

Met de toevoeging van het portfolio aan softwareproducten van Unit4 Bedrijfssoftware biedt Exact een complete end-to-end suite van financiele- en HR- software voor het MKB en zijn accountants. Unit4 Bedrijfssoftware vormt een perfecte aanvulling op Exact’s portfolio, met de toevoeging van Boekhoud Gemak, Rapportage Gemak, Fiscaal Gemak, Werkprogramma Gemak, Communicatie Gemak, HR & Salaris Gemak en Kantoor Gemak. In België zal de boekhoudsoftware Venice het aanbod van Exact verrijken. Bij Unit4 Bedrijfssoftware werken 268 medewerkers verspreid over kantoren in Utrecht, Sliedrecht, Barendrecht, Hengelo en Brugge (België).

Focus op de Benelux

Phill Robinson, CEO bij Exact: “Exact en Unit4 Bedrijfssoftware, allebei softwarebedrijven uit de Benelux, bedienen al jaren lokale MKB- en accountancy-klanten. Beiden zitten diepgeworteld in de unieke cultuur, taal, de manier van zakendoen en wettelijke eisen van de lokale bedrijven die ze bedienen. Deze samenvoeging creëert een lokale koploper die de meest geavanceerde en complete suite van cloud-oplossingen voor het MKB en accountantskantoren aanbiedt. De acquisitie past binnen onze strategie om groei te realiseren via een krachtige combinatie van organische doorontwikkeling en de integratie van overgenomen producten.”

Herman de Jonge, CEO bij Unit4 Bedrijfssoftware: “De afgelopen twee jaren hebben we ons productportfolio serieus versterkt en ook naar de cloud gebracht. Dit heeft geleid tot een versnelde groei in omzet en marktaandeel. Ik ben ontzettend trots dat dit door Exact is onderkend en verheugd dat wij nu onderdeel worden van Exact. Ik meen dat wij, met de positie van Exact in het MKB en de combinatie van ons beider portfolio, een onderneming vormen die onze klanten in het MKB en de Accountancy een optimale totaaloplossing kan bieden. In Exact zie ik dezelfde focus en aandacht voor innovatie die er voor zullen zorgen dat wij kunnen voortborduren op ons succces.”

Mike Ettling, CEO bij Unit4: “Onze in 2018 aangekondigde strategie om de MKB en accountancy activiteiten in de Benelux onder te brengen in Unit4 Bedrijfssoftware is succesvol gebleken. Unit4 Bedrijfssoftware is snel gegroeid en heeft zijn positie in de Benelux-markt versterkt. Vandaag kondigen we de verkoop van Unit4 Bedrijfssoftware aan Exact aan. We geloven dat de strategische match met Exact heel goed is. Ik wens Exact en het team van Unit4 Bedrijfssoftware heel veel succes met hun gezamenlijke toekomst.”

Over Unit4 Bedrijfssoftware

Unit4 Bedrijfssoftware is in 2019 ontstaan uit de samenvoeging van een vijftal Lines of Business binnen Unit4. De historie van deze Lines of Business gaat tot 40 jaar terug. Door die jaren heen is Unit4 Bedrijfssoftware de leidende leverancier van geïntegreerde software voor de accountancy en financiële software voor het MKB geworden.

Het portfolio voor accountancy omvat naast software voor financieel management ook applicaties voor fiscaal, jaarrekening, audit, HR/Payroll en CRM. In de afgelopen jaren heeft Unit4 Bedrijfssoftware zijn producten gemigreerd naar de cloud. De overname van Fiscaal Gemak in 2019 heeft de positie van Unit4 Bedrijfssoftware in de accountancy tot marktleider gemaakt. Unit4 Bedrijfssoftware is actief in de Benelux en heeft vestigingen in Utrecht (hoofdkantoor), Sliedrecht, Barendrecht, Hengelo en Brugge (BE).

Vraag en antwoord

Exact is opgericht in 1984 en heeft het hoofdkantoor in Delft. Exact ontwikkelt software voor financieel management, ERP en HR-salarisadministratie voor MKB-bedrijven. Het bedrijf telt meer dan 2.050 medewerkers. Klanten van Exact zijn vooral actief in de accountancy, productie, professionele dienstverlening, groothandel, logistiek en de bouwsector.

Exact biedt het meest complete portfolio aan bedrijfssoftware voor MKB-bedrijven. Meer dan 675.000 bedrijven in de Benelux vertrouwen op een of meerdere oplossingen van Exact – Exact Online, Exact Globe, Exact Synergy of Exact Financials. Negentig procent van de klanten kiezen voor de cloud-diensten van Exact. Voor middelgrote organisaties is de software ook on-premise beschikbaar.

Unit4 Bedrijfssoftware is in 2019 ontstaan uit de samenvoeging van een vijftal Lines of Business binnen Unit4. De historie van deze Lines of Business gaat tot 30 jaar terug. Door die jaren heen is Unit4 Bedrijfssoftware de leidende leverancier van geïntegreerde software voor de accountancy en financiële software voor het MKB geworden.

Het portfolio voor accountancy omvat naast software voor financieel management ook applicaties voor fiscaal, jaarrekening, audit, HR/Payroll en CRM. In de afgelopen jaren heeft Unit4 Bedrijfssoftware zijn producten gemigreerd naar de cloud. De overname van Fiscaal Gemak in 2019 heeft de positie van Unit4 Bedrijfssoftware in de accountancy tot marktleider gemaakt.

Unit4 Bedrijfssoftware is actief in de Benelux en heeft vestigingen in Utrecht (hoofdkantoor), Sliedrecht, Barendrecht, Hengelo en Brugge (BE).

De overname moet nog worden goedgekeurd door de antitrustautoriteiten en is voorgelegd aan de ondernemingsraad.

De samenwerking en voorbereiding van beide partijen verliep zeer soepel. We zijn positief over een goede afloop.

Unit4 Bedrijfssoftware heeft 268 werknemers.

Zowel Unit4 Bedrijfssoftware als Exact zijn doorgegroeid gedurende de COVID-19 pandemie.

We verwachten dat we onze groei kunnen blijven continueren en als gevolg daarvan is het plan om de gehele staf zoveel mogelijk te kunnen blijven behouden.

Unit4 Bedrijfssoftware is gefocust op een ander segment dan de wereldwijde activiteiten van Unit4 Global business. Unit4 Bedrijfssoftware heeft zichzelf bewezen als een sterke onafhankelijke divisie in de Benelux, met een sterk opererend team. Door onafhankelijk van Unit4 Global Business te opereren heeft het haar reputatie op de markt versterkt. Unit4 Bedrijfssoftware zal samen met Exact een sterke focus op de Benelux MKB en accountancy markten hebben.

  • Cees van den Heijkant – Chairman
  • Herman de Jonge – Chief Executive Officer
  • Sascha Pistora – Chief Financial Officer
  • Joris van Leeuwen – Chief Commercial Officer
  • Joep Hoeks – Chief Technology Officer
  • Ory Zurr – Chief Operating Officer

Het Unit4 Bedrijfssoftware managementteam heeft toegezegd betrokken te blijven bij de business, ze zullen hun huidige rollen blijven uitoefenen, voor zover nu voorspeld kan worden.

Door de overname zal Exact haar strategische positie en ambities kunnen versterken. Deze zijn gericht op verdere groei in de Benelux.

Onze groei wordt gedreven door een krachtige combinatie van organische groei van de Exact technologieplatformen en de integratie met overgenomen producten.

Beide teams bestaan uit de beste Nederlandse en Belgische software professionals met vergaande kennis van de markt en de sector. Deze kennis zal worden gecombineerd en uitgebreid zodat onze executie kracht wordt verstevigd.

Onze innovatieve, marktleidende producten zijn speciaal ontworpen en geoptimaliseerd voor de Nederlandse en Belgische marktomstandigheden en regelgeving en daarom zal de overname ons product- en dienstenportfolio verrijken. Ook zullen we ervoor zorgen dat onze klanten up-to-date informatie hebben en dat een consistent kwaliteitsniveau wordt gehandhaafd.

Vanwege vertrouwelijkheidsbelangen kunnen we hier geen antwoord op geven.

Unit4 besloot in 2018 zich te richten op haar wereldwijde Enterprise markt, waardoor de divisie Accountancy en MKB (Unit4 Bedrijfssoftware) in de Benelux meer autonomie en focus kreeg. Door onafhankelijk te opereren van de Unit4 global business heeft Unit4 Bedrijfssoftware haar reputatie lokaal versterkt en zullen zowel Exact als Unit4 Bedrijfssoftware profiteren van een gezamenlijke focus op de Benelux MKB en accountancy markt. Met deze overname positioneert Exact zich op een unieke manier om haar klanten in de Benelux een meer uitgebreide waarde propositie te bieden.

Nee, behalve het kopen van marktaandeel kopen we ook aanvullende functionele mogelijkheden en markt expertise.

Onder de verkregen producten vallen Boekhoud Gemak, Rapportage Gemak, Fiscaal Gemak, Werkprogramma Gemak, Communicatie Gemak, HR & Salaris Gemak en Kantoor Gemak.

MKB’s en accountants willen een volledig geïntegreerd financieel/belasting/rapportage/HR/loonstrook/CRM management portfolio dat in hun lokale behoeften voorziet. Door de combinatie van onze aanvullende technologie platformen en onze expertise kunnen we sneller aan die behoeften voldoen.

Binnen de komende 6 maanden, zullen alle producten van Unit4 Bedrijfssoftware verdergaan onder het Exact merk.

Onze ambitie is om de Benelux Champion in de Benelux te zijn. Overnames zijn in lijn met deze ambities om Benelux bedrijven te ondersteunen. We zullen doorgaan om te investeren in producten en services.

Exact zet zich in om het productportfolio van Unit4 Bedrijfssoftware te blijven ontwikkelen, onderhouden en ondersteunen.

De verandering van eigenaar zal geen invloed hebben op de contractuele overeenkomsten die van kracht zijn met bestaande Unit4 Bedrijfssoftwareklanten, partners en leveranciers.

We zullen onze integratieplannen in een latere fase communiceren. We zorgen ervoor dat we op dit moment onze focus en aandacht op onze klanten houden om ervoor te zorgen dat ze geen nadelige gevolgen ondervinden van deze overname.

We zijn in onderling overleg overeengekomen om geen financiële informatie met betrekking tot de overeenkomst bekend te maken.

BE Select your country