Nieuws

Alexander Rahusen, Chief Financial Officer, over de voorbereidingen op de CSRD-wetgeving

Alexander Rahusen, Chief Financial Officer, over de voorbereidingen op de CSRD-wetgeving
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor veel bedrijven, maar hoe meet je het en hoe bereid je je voor op de komende wet-en regelgeving zoals CSRD? Alexander Rahusen, Chief Financial Officer (CFO) bij Exact, ging in gesprek met FDmagazine. In deze samenvatting van het interview lees je hoe Exact zich voorbereid op de rapportering over duurzaamheid en hoe Exact met zijn klanten in gesprek is over rapportering in de software.

Bij softwarebedrijf Exact zijn ze zich bewust van de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en databeveiliging. “We spannen ons hard in om onze CO2-uitstoot te verminderen door aanpassingen aan onze datacentra en veranderingen in onze mobiliteit, zoals het verminderen van vliegreizen”, aldus Alexander.

Maar, hoe weet Exact wat de belangrijke duurzaamheidsaspecten zijn binnen de sector? Alexander legt uit: “We hebben nauw overleg met de brancheverenigingen om te vernemen wat voor hen de belangrijkste pijnpunten inzake duurzaamheid zijn. Die zijn anders voor een transporteur dan voor een boekhoudkantoor. Maar er is één zaak gemeenschappelijk: de Europese CSRD-wetgeving vertrekt van het principe van de dubbele materialiteit. Dat wil zeggen dat bedrijven moeten rapporteren over hoe de omgeving een impact heeft op de eigen organisatie (outside in), maar ook over wat de impact is van het bedrijf op het klimaat, de omgeving, de buren, enzovoort (inside out).” De CSRD-wetgeving verplicht beursgenoteerde bedrijven om in 2025 op die manier te rapporteren over hun activiteiten van 2024. Daarbij dienen ze ook de evolutie ten opzichte van 2023 aan te tonen.

Alexander legt uit hoe ze binnen de organisatie bezig zijn om deze duurzaamheidsrapportering in de software te implementeren: “Bij Exact zijn we actief bezig met het aanpassen van onze producten om bedrijven in staat te stellen duurzaamheidsgegevens te rapporteren. Er zijn uitgebreide feedbacksessies geweest met verschillende belanghebbenden zoals klanten, analisten, leveranciers en meer” legt Alexander uit. “Wij ontwikkelen momenteel oplossingen om de benodigde datapunten zoveel mogelijk vast te leggen in de Exact-ERP-systemen om zo de duurzaamheidsrapportering te integreren”, zegt Alexander Rahusen.

Benieuwd naar het volledige interview? Lees het hier.
BE Select your country