Ondernemen

Wel of geen bots? Hoe bots je bedrijf efficiënter kunnen maken.

Laten we eerst even een logische vraag beantwoorden. Je denkt vast: wat is dat, een bot? Elke keer als je een live chat begint op een website, of een bestelling doet via chat-platforms zoals WeChat en Facebook Messenger, is de kans groot dat je interactie hebt met een bot.

Ontmoet je onmisbare digitale werknemer

Bots (oftewel webrobots, oftewel WWW-robots) zijn cloud-based, kunstmatig intelligente software-applicaties. Ze gebruiken tekst om met mensen te communiceren, de inhoud van die communicatie te begrijpen en daar vervolgens actie op te ondernemen. De steeds bekendere bot is de chatbot. Hij is ontworpen om gesprekken te simuleren en wekt de indruk dat je aan het chatten bent met een mens. Op een bepaald moment in de niet al te verre toekomst zou zo'n bot je onmisbare digitale secretaresse, werknemer of zelfs adviseur kunnen worden.

Klaar om er je voordeel mee te doen?

De toekomst van bots is zeer veelbelovend. Recent Microsoft-onderzoek toont aan dat 71% van de jongeren al virtuele assistenten zoals Siri en Google Now gebruiken. Het is dus geen verrassing dat technologiebedrijven op grote schaal blijven investeren in bots. En bedrijven zoals het jouwe zullen binnenkort op verschillende manieren voordeel kunnen halen met deze slimme technologie.

Zorg voor meer zinvolle klanteninteracties

Tegenwoordig gebruiken veel mensen social media om berichten te sturen in plaats van mail. Chatbot-interfaces winnen dus terrein. Als je graag zinvolle interacties met je klanten wilt uitbouwen, dan zouden gesprekken via bots weleens wat kunnen zijn. Vooral omdat hun 'menselijke' uitstraling ook steeds menselijker wordt.

Menselijker. Intelligenter.

Dankzij de groeiende invloed van technologie worden bots steeds menselijker en steeds intelligenter. Bedrijven als Apple, Google, Facebook en Microsoft investeren miljoenen in het ontwikkelen van 'e-motions', en dat werpt zijn vruchten af. Microsoft-chatbots kunnen al emoties herkennen. Als ze bijvoorbeeld woede bespeuren, zullen ze hun antwoord aanpassen om dit gevoel weg te nemen. Denk eens aan de mogelijkheden die het biedt om een dergelijke meelevende emotionele intelligentie toe te passen op de klantenservice.

Chatbot: je persoonlijke zakelijke adviseur

Het gebruik van chatbots bij je bedrijfsvoering is dus niet zo vergezocht als het op het eerste gezicht zou lijken. Het zou best eens kunnen dat je in de toekomst voor hulp niet meer rondkijkt op het internet of een dure adviseur inhuurt, maar u tot een chatbot wendt. Die zal het internet afspeuren en met andere bots communiceren die gebruikt worden door je klanten, je leveranciers, je accountant, je advocaat, je verzekeringsadviseur en je belastingadviseur. Bovendien kan hij in een mum van tijd de inzichten en informatie leveren waar je naar op zoek bent.

En dat is nog maar het begin

In de toekomst zullen bots ook een belangrijke rol gaan spelen bij andere bedrijfsactiviteiten: contact onderhouden met klanten over levertijden bijvoorbeeld, of bestellingen beheren bij leveranciers. En zelflerende technologie impliceert dat ze het steeds efficiënter doen. Op een dag vraag je je misschien af hoe je het ooit hebt aangekunt zonder je betrouwbare bot. 

 

Author image
Judith Van Wissen

Judith heeft meer dan 10 jaar ervaring bij zowel support, verkoop als development. Bij Exact is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact voor Boekhouden. Judith kent Exact van binnen en buiten als geen ander.

BE Select your country