Ondernemen

De opkomst van de machine

Geloof het of niet maar iemand heeft er effectief de tijd voor genomen om deze blog te schrijven. Tegelijkertijd is het niet onwaarschijnlijk dat je over enkele jaren teksten zult lezen die geproduceerd zijn door een machine i.p.v. over een machine.

Vooruitgang
Kijk naar de auto zonder chauffeur. We kennen het van sciencefictionfilms, maar wie had gedacht dat je ook in het dagelijks leven op een dag een ritje zou kunnen doen ... zonder zelf achter het stuur te kruipen? Of dat een zelflerend systeem een van 's werelds beste spelers van het denkspel Go zou kunnen verslaan? Maar veranderen de dingen ook zo snel in de wereld van business software?

Leg de lat hoog
Nog niet zo lang geleden betekende business software voor een groot deel handmatig gegevens invoeren. Je krijgt misschien nog wel pijn in de vingers bij de herinnering aan het typen van ontvangstbewijzen, aankoopfacturen of bankafschriften in je boekhoudsysteem. Maar met de komst van cloud accounting hebben we een ware ommekeer meegemaakt, waarbij allerlei handmatige taken en processen voortaan automatisch worden uitgevoerd. Denk aan banklinks of elektronische factureren. Combineer dat met het potentieel van 'machine learning' en we kunnen de lat veel hoger leggen.

Wat is nu precies 'machine learning'?
Het komt erop neer dat computers in staat worden gesteld om te leren, met name via het herkennen van patronen en verbanden in data.

Aanzienlijke tijdbesparing
In de context van business software kunnen systemen hierdoor automatisch gegevens invoeren gebaseerd op historische cijfers. Neem de tijdverslindende taak van het koppelen van grootboekrekeningen aan de bankafschriftregels van geimporteerde bankafschriften. In plaats van uren te besteden aan het vinden van de juiste grootboekrekening voor iedere aparte regel, zou machine learning je systeem in staat stellen om automatisch de juiste grootboekrekening te selecteren.

De toekomst is nu
Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om meerdere regels van een aankoopfactuur in te voeren. Of nauwkeurig de kosten van een project te berekenen op basis van geraamde begrotingen en eindcijfers van eerdere opdrachten. Het tijdperk van machine learning is aangebroken. De mogelijkheden zijn eindeloos. En ze zullen je bedrijf transformeren. Dus bereid je voor.

Heb je een idee hoe 'machine learning' Exact nog slimmer zou kunnen maken? Neem contact op met Judith van Wissen dan kijken we hoe we het samen kunnen realiseren.

Author image
Judith Van Wissen

Judith heeft meer dan 10 jaar ervaring bij zowel support, verkoop als development. Bij Exact is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact voor Boekhouden. Judith kent Exact van binnen en buiten als geen ander.

BE Select your country