Ondernemen

Nooit meer cashflowproblemen dankzij een slimme blockchain toepassing

Lange betalingstermijnen van opdrachtgevers kunnen kmo's opzadelen met behoorlijke cashflowproblemen. Gelukkig is de oplossing daarvoor binnen handbereik: triple entry accounting. Lees hier hoe deze blockchain toepassing kmo's het leven makkelijk maakt.

Hoe goed werk resulteert in betalingsproblemen

Het is een gekend probleem voor veel ondernemers. Je hebt een groot project uitgevoerd voor een grote, prestigieuze klant, die erg tevreden was met het werk dat je leverde. Je stuurt een factuur en krijgt te horen dat die over zestig dagen wordt voldaan. Dat is schrikken, want je kosten zijn al gemaakt, waardoor je eigenlijk niet zo lang kunt wachten.

Je gaat naar de bank voor een kortlopend krediet, maar krijgt allerlei lastige vragen. Je moet bergen papierwerk invullen en dan nog duurt het je allemaal veel te lang. Waarom is jouw factuur en de toezegging van je opdrachtgever dat hij zal betalen, niet genoeg garantie voor een krediet?

Het probleem van vertrouwen en samenwerking

Het enigszins cynische antwoord daarop is: omdat mensen elkaar van nature wantrouwen. In de wetenschap staat dit bekend als het ‘probleem van vertrouwen en samenwerking’. Dat probleem is zo groot, dat er een nobelprijs is uitgereikt voor alleen al het omschrijven van het probleem – niet eens voor het oplossen.

Dat de oplossing toch heel dichtbij komt, is te danken aan blockchain technologie. Of liever gezegd, een toepassing daarvan waar Exact momenteel hard aan werkt: triple entry accounting. Dit gaat die hele stapel papierwerk waar de bank naar vraagt, in één klap overbodig maken.

Instant betrouwbaarheid

Het principe is simpel. De factuur die je via je boekhoudsoftware verstuurt naar je opdrachtgever, wordt automatisch als versleuteld document opgenomen in een blockchain. Daarmee ligt onomstotelijk vast dat jij op dat moment die factuur hebt verstuurd. Dat jouw opdrachtgever de factuur accepteert en voorneemt hem te betalen, wordt op dezelfde manier vastgelegd.

Als je de bank toegang geeft tot deze gegevens, hebben ze daaraan voldoende informatie om jou te voorzien van krediet. Hij weet immers zeker dat je kredietwaardig bent en kunt terugbetalen zodra je factuur wordt voldaan. Geen lastige en lange administratieve processen, geen cashflowproblemen, maar instant betrouwbaarheid.

Triple entry accounting

Bij Exact werken we aan de ontwikkeling van triple entry accounting, zodat jij nooit meer cashflowproblemen hebt. Dit doen we samen met andere partijen, zoals de belastingdienst en banken. Verwacht niet dat we morgen de oplossing beschikbaar hebben, maar weet dat we er heel serieus mee bezig zijn: we gaan voor een oplossing die cashflowproblemen de wereld uit helpt. Om op de hoogte te blijven van onze vorderingen, kun je onze blog in de gaten houden. Ook als we een Nobelprijs winnen lees je het via deze blog (dat is logisch).

BE Select your country