Financieel

Ontdek de mogelijkheden van 'No hands accounting'

Welkom in de wereld van no hands accounting. Een wereld waarin de boekhouding volledig is geautomatiseerd en financiële professionals, ondernemers en accountants zoals jij de handen vrij hebben om echte waarde toe te voegen aan de business. Maar kan dit wel realiteit worden? Of is het maar een utopie?

Actuele thema's

Onze productspecialisten Judith van Wissen en Hessel Wellema zoeken voortdurend nieuwe antwoorden op de vraag van één miljoen: hoe kunnen we technologie inschakelen om boekhouding nog ongecompliceerder te maken? De brandend actuele thema's vandaag zijn:

  • Realtime bankieren
  • Realtime facturatie
  • De toenemende automatisering van boekhouden.

Wat is realtime bankieren precies?

"Bankboekingen vormen een standaardonderdeel van het boekhoudproces", legt Judith uit. "Je kunt ze verwerken via rechtstreekse bankfeeds, handmatig importeren of invoeren in je boekhoudsysteem.

Tijd is geld

"Realtime bankieren levert tijdwinst op doordat elke banktransactie meteen wordt verwerkt in je administratie. Gebruik je je betaalkaart in een winkel of restaurant, of haal je geld af aan een automaat, dan hoef je je geen zorgen te maken over het administratieve werk achteraf. Een geautomatiseerd systeem regelt dat voor jou."

Er is meer op komst

"En dat is nog maar het begin", voegt Hessel toe. "Realtime bankieren gaat ons in de nabije toekomst nog veel meer mogelijkheden bieden om tijd te winnen. Facturen meteen regelen via je boekhoudsoftware is maar een van de vele voorbeelden."

PSD2

Nee, dit is geen exotische ziekte. De Payment Services Directive 2 (PSD2) is de nieuwste Europese richtlijn die betalingen mogelijk maakt zonder de rechtstreekse betrokkenheid van traditionele banken. "Deze richtlijn baant de weg voor derden om bankdiensten aan te bieden", vertelt Hessel. "Banken en softwareleveranciers zoals Exact zijn nauw betrokken bij de gesprekken over de technische specificaties."

En wat met realtime facturatie?

"Elke kmo moet belangrijke investeringsbeslissingen nemen", begint Judith. "En daarvoor zijn up-to-date cijfers over je financiële situatie nodig." Maar in werkelijkheid beschikken ondernemers vaak niet over die gegevens. "Facturen verwerken en financiële informatie verzamelen kan weken of zelfs maanden in beslag nemen", gaat Judith verder. "Zelfs vandaag nog wordt 80% van de facturen handmatig verwerkt." De gevolgen zijn duidelijk. Zonder een nauwkeurig beeld van je huidige financiën kun je geen doordachte beslissingen nemen.

De juiste informatie op het juiste moment

Hulpmiddelen zoals Scan & Herken en elektronische facturatie versnellen inderdaad het werk. Toch is de technologie nog niet heel verspreid. Facturen scannen kost geld, terwijl slechts een minderheid van de bedrijven elektronische facturen stuurt. "De EU wil dat veranderen door het gebruik van elektronische facturen aan te moedigen", vertelt Hessel. "En wij bij Exact hebben grote plannen om onze klanten te helpen maximaal voordeel te halen uit realtimefacturatie om hun besluitvorming te optimaliseren."

Wat is dan de volgende stap in geautomatiseerde boekhouding?

"Intelligente software zal ons steeds meer verlossen van complexe handmatige taken", vertelt Hessel. "Exact gebruikt bijvoorbeeld machinaal leren om de grootboekrekeningen automatisch te koppelen aan geïmporteerde bankafschriftregels. De software analyseert historische transacties op basis van patronen die zichtbaar worden bij het invoeren van bankafschriften. Daar zijn geen handen meer voor nodig!"

Benieuwd naar wat Exact voor u kan betekenen?
Bekijk hier alles over Exact voor Boekhouden.

Author image
Judith Van Wissen

Judith heeft meer dan 10 jaar ervaring bij zowel support, verkoop als development. Bij Exact is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact voor Boekhouden. Judith kent Exact van binnen en buiten als geen ander.

BE Select your country