Dienstverlening

Zo wijzigt u een project in een financiële boeking

Zo wijzig je een project in een financiële boeking

Tijdens een periodeafsluiting komt u erachter dat de omzet van een verzonden factuur niet op het juiste project is geboekt. Vroeger kon u dat niet corrigeren zonder omslachtige correctieboekingen. Het was dan lastig om het project als extra rapportdimensie te gebruiken. We hebben daarom werk gemaakt van deze veelgevraagde productsuggestie. Naast de analytische dimensies kostenplaats en kostendrager kunt u voortaan ook het project in een financiële boekingsregel aanpassen. In deze blog leest u er meer over.

Achtergrond

Nadat u een factuur definitief heeft gemaakt in Exact Online kunt u ze niet meer aanpassen. Ook de verkoopboeking die uit de factuur is voortgekomen, kunt u in principe niet meer wijzigen. Ontdekt u een fout en wilt u die corrigeren, dan kunt u bijvoorbeeld een creditnota aanmaken en verwerken.

Het project als extra analytische dimensie

De uitzondering hierop zijn de analytische dimensies kostenplaats en kostendrager.  Die kunt u achteraf nog wel wijzigen bij een verwerkte boeking. De kostenplaats en kostendrager zijn analytische dimensies en geven u extra financiële rapporteringsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een kostenplaats gebruiken om de kosten en opbrengsten per afdeling te volgen. Bent u vergeten een kostenplaats of kostendrager te koppelen, dan kunt u dat achteraf nog aanpassen. Dat geeft u de mogelijkheid om zonder veel gedoe correcties te maken. Nu is het ook mogelijk om op een vergelijkbare wijze het project in een financiële boeking aan te passen. Zo wordt het nog gemakkelijker om het project als extra analytische dimensie te gebruiken in uw financiële rapporten.

Business software
Figuur 1: Het gebruik van project als extra analytische dimensie met omzet nog niet toegewezen aan een project.

Zonder veel gedoe een correctie maken

Een voorbeeld. Stel dat uit een rapport blijkt dat er een factuur verstuurd is zonder gekoppeld project (zie figuur 1 hierboven).  Dan wilt u dat natuurlijk aanpassen. U kunt dat voortaan eenvoudig doen in de boekingsregel (zie figuur 2 hieronder). Na de aanpassing is het rapport weer volledig.  Opgelet: u wijzigt alleen de verkoopboeking die voortkomt uit de factuur. De oorspronkelijke factuur wordt niet aangepast.

Business software
Figuur 2: Het snel aanpassen van een project in een boekingsregel.

Samengevat

Met deze mogelijkheid tot aanpassing wordt het nog gemakkelijker om het project als extra analytische dimensie te gebruiken in uw financiële rapporten. Ze is vanaf nu beschikbaar in Exact Online Projecten Essentials, Plus en Professional.

Author image
Remco Kroes

Remco heeft meer dan 13 jaar ervaring met het toepassen van business software oplossingen, zowel in Nederland als internationaal. Bij Exact is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact Online Zakelijke Dienstverlening.

BE Select your country