Dienstverlening

6 tips voor winstgevend projectmanagement

Door de groei die zakelijke dienstverleners kennen, is werving van nieuwe klanten voor 72% van hen een topprioriteit. Maar vergeet niet dat klanten ook winstgevend moeten zijn. Anders dweilt u met de kraan open. Wilt u dat voorkomen, zorg dan dat u uw projectmanagement op orde heeft. Volg deze zes aandachtspunten, dan zit u goed!

Leg uw projectscope vast

Projecten op tijd afwerken, volgens de gemaakte afspraken, stemt klanten tevreden. Ze kunnen weer verder en denken terug aan een aangename samenwerking. Begin daarom met heldere doelstellingen aan uw project en communiceer die naar uw klant.

Benchmark

Als startende dienstverlener is het moeilijk om uw tarieven vast te leggen. U wilt niet te duur zijn want dan prijst u zich uit de markt. Maar vraagt u te lage prijzen, dan houdt u niets over. Bovendien nemen opdrachtgevers u niet serieus waardoor uitbuiting op de loer ligt. Daarom is het verstandig om uw (beoogde) tarieven te vergelijken met die van uw concurrenten.

Bereken de winstgevendheid

Bij het vaststellen van uw tarief, berekent u alle kosten die u moet maken om het project succesvol af te ronden. Vervolgens bepaalt u de marge die u wilt maken.

Bepaal de facturatiegraad van uw medewerkers

Niet elke medewerker werkt aan het project bij de klant. Niet iedereen is dus facturabel. Maar als het goed is, zijn al uw medewerkers wel nodig om uw bedrijf vlot te laten draaien. Bereken daarom de facturatiegraad van al uw medewerkers.

Registreer uren dagelijks

Als uw medewerkers hun uren dagelijks registreren, zitten de uitgevoerde werkzaamheden nog vers in hun geheugen. Hoe langer ze wachten, hoe meer ruimte er is voor speculatie. Daardoor ontstaan fouten waardoor er een verkeerde factuur naar de klant gaat. En dat betekent dat u moet wachten op uw geld, want de gemiddelde tijd tussen het versturen en betalen van een factuur is 40 dagen.

Projectmanagement in een geïntegreerd systeem

U kunt alle bovengenoemde punten natuurlijk bijhouden in afzonderlijke spreadsheets of systemen. Maar dat is niet optimaal. Al die taken hangen met elkaar samen. Daarom raden wij een geïntegreerd systeem aan voor uw financiële, abonnementen-, project- en urenadministratie. Zo krijgt u inzicht in de productiviteit per medewerker en neemt het aantal niet-declarabele werkzaamheden af.

Het is niet voor niets dat steeds meer zakelijke dienstverleners een geïntegreerd systeem verkiezen boven een verzameling van systemen die niet gekoppeld zijn. Uit de KMO Barometer 2016 van Exact blijkt dat 34% van de zakelijke dienstverleners met een geïntegreerd systeem werkt.

Wilt u de volgende stap zetten met winstgevende projecten?

Author image
Remco Kroes

Remco heeft meer dan 13 jaar ervaring met het toepassen van business software oplossingen, zowel in Nederland als internationaal. Bij Exact is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact Online Zakelijke Dienstverlening.

BE Select your country