Bouw

Minder zorgen met de verbeterde vorderingsstaat

Twee mannen in de bouw voor een constructie
In de bouw stelt een opdrachtgever vaak de eis dat je pas mag factureren als bepaalde werkzaamheden zijn uitgevoerd of geleverd. Dit kan zowel tussentijds gebeuren als bij oplevering van een project. Hierbij speelt de vorderingsstaat een belangrijke rol.

Wat is een vorderingsstaat?

In de bouw is een vorderingsstaat een essentieel document dat wordt gebruikt voor de tussentijdse facturatie. De vorderingsstaat specificeert welke werken er in een bepaald periode zijn voltooid en de bijbehorende financiële vordering of claim. Tussentijds wordt er een opvraging bij de opdrachtgever gedaan op basis van deze vorderingsstaat. Als de opdrachtgever akkoord is gegaan met de geleverde werkzaamheden die in deze vorderingsstaat staan, dan kan de definitieve tussentijdse factuur worden verzonden.

De vorderingsstaat in Exact Online Bouw

Wanneer je gebruikmaakt van vorderingsstaten, maak je vooraf afspraken over wat je tussentijds kunt factureren. In Exact Online Bouw stel je een termijnschema op met alle factuurtermijnen. Dit kan handmatig of op basis van een offerte, en zelfs gemakkelijk via een Excel-import. Meer informatie hierover kun je hier lezen.

In Exact Online Bouw zie je in één overzicht direct welke termijnen er al gefactureerd zijn (zie afbeelding 1) en welke aantallen nog opgevraagd mogen worden. Je kunt gemakkelijk een vorderingsstaat versturen en na akkoord van de opdrachtgever worden alle gegevens automatisch meegenomen in de factuur.

In Exact Online Bouw zie je in één overzicht direct welke termijnen er al gefactureerd zijn en welke aantallen nog opgevraagd mogen worden.
Afbeelding 1: Direct inzicht in de termijnen en vorderingsstaten van een project (klik om te vergroten)

Nieuw: makkelijker een aangepaste vorderingsstaat versturen

We hebben het werken met de vorderingsstaat verbeterd. Met name in de situatie wanneer je opdrachtgever een aanpassing wenst aan de vorderingsstaat. Voorheen was het complex om extra termijnen in de aanpassing mee te nemen. Je kon alleen bestaande regels wijzigen. Stel je hebt een termijnschema met 3 regels en ik maak vervolgens een vorderingsstaat aan voor 2 regels. Voorheen kon je geen andere termijnen toevoegen. Nu wel, hierdoor kun je heel snel reageren op een gewenste aanpassing, bijvoorbeeld als de opdrachtgever ook de derde regel in de vorderingsstaat wilt meenemen.

Met een simpele klik direct aanpasbaar

We hebben een kleine aanpassing gemaakt, waar je veel plezier van zult hebben. Deze zie je bij het aanpassen van de vorderingsstaat. In het rechterbovenscherm hebben we een kleine checkbox ‘alle termijnen tonen’ toegevoegd (zie afbeelding 2). Als je deze aanvinkt, dan worden alle termijnen zichtbaar en kun je eenvoudig je gewenste aanpassing maken en regels toevoegen.
Makkelijk een vorderingstaat aanpassen
Afbeelding 2: Makkelijk een vorderingsstaat aanpassen (klik om te vergroten)

Over Exact Online Bouw

De bouwsoftware van Exact Online is de meest complete software voor bouwondernemers. Alle bouwprocessen zijn in één oplossing ondergebracht. Wil je meer weten over deze oplossing? Neem dancontactmet ons op.
BE Select your country