Bouw

Hogere overlevingskans in de bouw dankzij automatisering

De bouwsector in Antwerpen heeft in de afgelopen periode een recordaantal faillissementen gezien. Dit kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, zoals de huidige economische situatie, de daling van nieuwe aanvragen en de stijgende kosten. Bedrijven in deze sector staan onder druk om hun kosten te verlagen en gezonde winstmarges te creëren.

Maar er is ook goed nieuws voor de Belgische economie. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat in het vierde kwartaal van 2022, de economische activiteit met 0,1% gestegen, terwijl een krimp werd verwacht. Dit is onder andere te danken aan de bouwsector. De toegevoegde waarde van de bouw groeide namelijk met 0,8% , wat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de groei van de economie.

Voor bouwbedrijven die willen overleven in deze uitdagende tijden, wordt digitalisatie en automatisatie steeds belangrijker. Door gebruik te maken van software, kunnen bouwbedrijven meer inzicht krijgen in hun kosten, de voortgang van hun projecten en de winstmarge. Dit geeft hen de mogelijkheid om op tijd bij te sturen als er problemen zijn, waardoor ze minder risico lopen en hun kans op overleven vergroten.

Software kan ook helpen bij het automatiseren van administratieve taken, het bijhouden van facturatie, het maken van offertes en het volgen van de projectvoortgang. Hierdoor kunnen bouwbedrijven efficiënter werken en meer tijd besteden aan het ontwikkelen van hun bedrijf. Dit kan leiden tot een vermindering van kosten en een verbetering van de winstmarge.

Exact Online Bouw zorgt nu, reeds na twee maanden, al voor een enorme tijdsbesparing.”
Luc Nulens, bestuurder Concrete Masters

Daarnaast kan software ook bijdragen aan een betere communicatie tussen medewerkers, met je onderaannemers en je klanten. Zo voorkom je miscommunicatie en dus fouten. Duidelijke en vlotte communicatie met je klanten leidt op zijn beurt weer tot een betere klantrelatie en een grotere kans op herhalingsopdrachten.

automatisering-bouw

Kort samengevat, bouwbedrijven in België staan onder druk om hun kosten te verlagen en hun winst te maximaliseren, en digitalisatie en automatisatie kan hierbij helpen. Door gebruik te maken van software, kunnen bouwbedrijven meer inzicht krijgen in hun kosten, projecten en winstmarge, en zo op tijd bijsturen indien nodig. Hierdoor kunnen ze efficiënter werken en hun kans op overleven vergroten.

Probeer Exact Online Bouw gratis

Ben je overtuigd van de meerwaarde van digitalisering voor jouw bouwbedrijf? Of wil je, geheel vrijblijvend, meer weten over software voor de bouw? Exact is de onbetwiste nummer één cloud business software leverancier voor kmo’s in de Benelux, met meer dan 550.000 tevreden klanten. Met Exact houd je op elk moment van een bouwproject een haarfijn overzicht over budget, timing en materialen.

Ontdek de voordelen zelf en probeer Exact Online Bouw 30 dagen gratis uit.

Author image
Jelmar de Vries

Jelmar is Marketing en Communications Specialist Content voor de Industry oplossingen: Bouw en Zakelijke Dienstverlening, van Exact.

BE Select your country