Bouw

Drie manieren waarop digitalisering de bouwsector duurzamer maakt

Drie manieren waarop digitalisering de bouwsector duurzamer maakt

De toenemende aandacht voor klimaatverandering bezorgt veel bouwbedrijven een wake-up call: de sector wil en moet nu echt duurzame stappen gaan zetten. Tijd voor actie dus.

Efficiënter en milieuvriendelijker werken

Maar nu de sector de noodzaak van verduurzaming inziet, gaan steeds meer bouwbedrijven op zoek naar mogelijkheden om efficiënter en milieuvriendelijker te werken. Organisaties denken daarbij nog niet direct aan de digitalisering van bedrijfsprocessen. Onterecht, betoogt Sander Jongsma van Exact Online Bouw want de adoptie van nieuwe technologie kan een cruciale rol spelen in het verduurzamingsproces. Jongsma illustreert dat aan de hand van drie voorbeelden:

1. Papierloos werken

Of het nu gaat om uren-, materiaal-, en afvalregistratie, het bijhouden van de planning of het versturen van offertes en facturen, projectadministratie wordt in de bouw nog grotendeels op papier uitgewerkt. Dat belast het milieu onnodig en is bovendien geen efficiënte manier van werken: papierloos bouwen en beheren zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle gegevens op elk moment online toegankelijk zijn. Daardoor beschikt iedereen op kantoor en op de bouwwerf altijd over dezelfde actuele informatie.

2. Lagere faalkosten

Bouwers werken met vele onderaannemers die communiceren in losse silo’s. Daarnaast is de tijdsdruk ook hoog. Fouten in planning en werkvoorbereiding worden dan ook snel gemaakt. De kans op foute communicatie en faalkosten zijn dus hoog en vertalen zich vaak in een verspilling van bouwmateriaal. Dat verlengt hierdoor ook de duur van een bouwproject, wat automatisch resulteert in meer uitstoot op de werkplek en van het werkverkeer. Volgens onderzoek van ABN AMRO liggen de faalkosten in de bouwsector op minimaal vijf procent. Dit komt onder meer omdat er op de bouwwerf wordt gewerkt met tekeningen waarop afgestemde wijzigingen nog niet zijn doorgevoerd. Door digitalisering werkt personeel altijd met volledige, actuele en correcte data.

3. Circulair bouwen

Duurzaam bouwen betekent ook circulair bouwen. Dit houdt in dat alle producten, materialen en grondstoffen telkens worden hergebruikt. Dit kan door bepaalde onderdelen van een woning fabrieksmatig te produceren of met 3D-printing nieuwe bouwmaterialen uit gerecycleerde grondstoffen te ontwikkelen. Om die methodes betaalbaar en schaalbaar te maken, moet een bouwbedrijf processen digitaliseren en slimme technologie inzetten.

Digitale transformatie

De voordelen van digitalisering liggen niet enkel op het vlak van duurzaamheid: technologische innovatie leidt ook tot efficiëntere processen en uiteindelijk hogere winstmarges. Toch komt de digitale transformatie in de bouwsector maar mondjesmaat op gang. Volgens Jongsma hebben veel bedrijven nog geen digitale strategie uitgestippeld. Het is dus zaak dat bouwbedrijven hier op tijd mee beginnen om in de toekomst een rol van betekenis te spelen. “Op dit moment wordt er simpelweg nog niet genoeg geïnvesteerd in de digitale mogelijkheden van de toekomst. Opvallend, want andere sectoren zetten voluit in op technologische innovaties. Toch verwacht ik dat de bouwsector snel zal volgen. De meeste bedrijven beginnen in te zien dat ze moeten innoveren om relevant te blijven.”

BE Select your country