Accountancy

Tips voor de accountant als ‘Superheld van Morgen’

“Met technologie kunnen accountants expertise en diensten op maat aanbieden en tegelijkertijd veel dagelijkse taken stroomlijnen. Het is wel belangrijk om vandaag te beginnen met deze verandering.” Dit vertelt Jarno Van Hurne, Solution Marketing Director bij Exact in een toelichting op de Autumn release.

Achtergronddienst

Realiteit is dat accountants nog steeds bezig zijn met handmatig administratief werk, al dan niet via uitbesteding. Jarno is er sterk van overtuigd dat de boekhouding snel evolueert naar een soort achtergronddienst: "Je zult zien dat accountantskantoren de komende twee jaar digitaal boekhouden omarmen en afzien van handmatige verwerking.”

CFO van KMO

De 'Accountant als Superheld van morgen', zoals Jarno de koplopers in de sector noemt, voegt waarde toe en is binnen tien jaar de externe CFO voor de KMO. Hij biedt een breed spectrum van (betaalbare) adviesdiensten aan. “Denk aan advies en begeleiding bij het lezen en interpreteren van de automatisch verwerkte gegevens. Ondernemers kunnen zo betere zakelijke beslissingen nemen op het gebied van belastingen, financiering, fusies en overnames en investeringen. Dit advies wordt verrijkt door de kennis en het inzicht van de accountant dat voortkomt uit het toezicht op meerdere bedrijven.”

3 essentiële eigenschappen

Welke nieuwe vaardigheden heeft de accountant van morgen nodig? Jarno belicht drie essentiële eigenschappen die accountants moeten versterken, al dan niet via een opleiding.

 1. Uitleg en interpretatie van gegevens
  “Vertaal cijfers naar relevante informatie. Leg dus uit wat de omzet betekent en gebruik deze interpretatie om het ideale groeipad van de klant te beschrijven. Voorspel de toekomst van zijn bedrijf aan de hand van data-analyse.”
 2. Interpersoonlijke vaardigheden
  “Werk niet alleen vanuit kantoor, maar kom echt in contact met de klant om een waardevolle bedrijfscoach te zijn. Dit vereist kennis van goed samenwerken, discussies voeren en zelfs beïnvloedingstechnieken.”
 3. Sectorkennis
  “Om uit te groeien tot bedrijfsadviseur is kennis van de sector waarin klanten opereren belangrijk. Ken de trends en uitdagingen en begrijp de veranderingen die de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden.”

Praktische stappen richting waardecreatie

Jarno ziet drie veelbelovende ontwikkelingen die accountants nu kunnen oppakken op weg naar no Hands accounting, of te wel automatisch boekhouden. Daarmee ontstaat tijdwinst en informatie voor goed advies.

 1. Real-time facturatie 
  Klanten sturen facturen en delen deze ook automatisch met hun accountant. Deze gegevens worden zonder manuele tussenkomst verwerkt
 2. Real-time bankieren
  Er zijn nog veel handmatige interventies voordat een betaling door de bank is verwerkt. Denk aan invoeren, controleren en afpunten. Dit handmatige werk is te automatiseren, wat op kleine schaal al wordt gedaan.
 3. Machine-learning
  Z
  ijn alle gegevens digitaal, dan kunnen die via machine learning automatisch worden verwerkt. Maar dat is niet alles: er ontstaan via data-analyse nieuwe inzichten. Dat zijn de bouwstenen voor advies voor de accountant als ‘Superheld van morgen’

Als u digitalisering voor u wilt laten werken, is het advies van Jarno duidelijk: "Begin klein, maar begin nu. We weten dat het moeilijk is, zeker voor traditioneel georganiseerde kantoren. Daarom hebben we samen met koplopers in de sector het accountancy groeimodel ontwikkeld dat deze transformatie ondersteunt."

Accountancy groeimodel

Krijg hulp met uw groei via het accountancy groeimodel dat Exact heeft ontwikkeld samen met koplopers uit de sector.

Bekijk het groeimodel

Author image
Tom Modderkolk

Tom is een nieuwsgierige en veelzijdige content specialist. Hij heeft een passie voor praktische toepassing van nieuwe technologie in het mkb.

BE Select your country