Accountancy

Kmo’s en accountants omarmen samen digitalisering

Onderzoek: Kmo’s en accountants omarmen samen digitalisering en automatisering

Grootschalig onderzoek Exact bevestigt: kmo’s en accountants omarmen samen digitalisering en automatisering

Anno 2022 word je als accountant geconfronteerd met heel wat boeiende uitdagingen. Zowel op vlak van klantenadvies als kantoororganisatie is het belangrijk om snel te schakelen. Je klanten rekenen op jouw expertise om administratieve kansen rond fiscaliteit en andere wetgeving optimaal te benutten. Tegelijk willen ze een gestroomlijnd en toekomstbestendig beheer van hun administratie.

Ook jijzelf en je kantoormedewerkers halen winst uit een efficiënte digitalisering en automatisering van klantendossiers. Dergelijke aanpak creëert immers mooie opportuniteiten voor efficiëntere bedrijfsprocessen, een betere dienstverlening en het bieden van echte meerwaarde aan uw klanten. Zo maak je het verschil met je directe concurrenten.

Met een gemiddelde van 8,3 maken accountantskantoren hun belofte als kwaliteitsvolle dienstverlener meer dan waar.

Maximaal investeren in software-innovatie

De meeste accountants blijven niet bij de pakken zitten. Wellicht heb jij ook al de nodige stappen gezet op het gebied van software-innovatie. In dat geval weet je dat:

  • snelheid en realtime inzicht belangrijke succesfactoren geworden zijn: de data waarover je als adviseur beschikt, volgen steeds korter op het moment dat een transactie of andere gebeurtenis plaatsvond
  • self-service apps een extra hefboom zetten onder deze snelheid, met als extra voordeel dat klanten minder administratieve inspanningen moet doen
  • dashboards ongekende rapportagemogelijkheden bieden: je kunt klantenprestaties zeer accuraat en overzichtelijk in beeld brengen, tot grote tevredenheid van uw klanten
  • alles-in-één-software de efficiency van medewerkers én klanten een enorme boost geeft, met bovendien de kans om echte meerwaarde toe te voegen aan uw dienstenpakket.

Het resultaat? Een langjarige en robuuste langetermijnrelatie tussen accountantskantoor en ondernemer.

Grootschalig onderzoek bij Belgische kmo’s schept duidelijkheid

In een grootschalig onderzoek polste Exact Software eind 2021 bij ruim 350 Belgische kmo’s wat zij belangrijk vinden voor een goede samenwerking met een accountantskantoor. Deze enquête was voor Exact Software ook het startschot voor de uitreiking van een gloednieuwe prijs voor de meest complete accountancykantoren: de Officium Universal Award!

De meeste respondenten gaven aan tevreden tot zeer tevreden te zijn over de samenwerking met hun fiscaal adviseur. Met een gemiddelde van 8,3 maken accountantskantoren hun belofte als kwaliteitsvolle dienstverlener meer dan waar.

Kmo’s appreciëren persoonlijke benadering en snelheid van dienstverlening van hun accountant

Welke factoren dragen voor kmo-bedrijfsleiders bij tot een goede samenwerking met een accountantskantoor?

Kmo’s zoeken vooral een partner waarmee het klikt (63%) en die vlot en proactief communiceert over fiscale optimalisatiemogelijkheden (62%). Hulp en advies bij het tijdig indienen van wettelijke documenten mag uiteraard niet ontbreken (60%).

Verder verwachten bedrijfsleiders dat de dienstverlening ondersteund wordt door performante digitale tools die gerapporteerde inzichten naar een hoger niveau tillen (45%). Ook sectorspecifiek advies wordt erg op prijs gesteld (34%).

Kortom: een digitale administratie, gecombineerd met een goede bereikbaarheid en realtime operationele resultaten, is dus een belangrijke troef.

Praktijkadvies over wetgeving, kostenbesparing en margeverbetering doet kmo’s groeien

Kmo-bedrijfsleiders appreciëren niet enkel een professionele administratieve ondersteuning. Accountancykantoren moeten ook een steunpilaar zijn voor bedrijfsgroei. Maximaal gebruikmaken van wetgevende opportuniteiten (59%), kostenbesparingen doorvoeren (46%), praktisch advies in mensentaal voor investeringen (42%). Bij al deze domeinen kunnen digitale middelen een grote faciliterende rol spelen.

Extra snelle financiële rapportering en inzichten dankzij digitalisering 

Nieuwe technologische toepassingen zoals de cloud, artificiële intelligentie, robotisering en self-service apps geven de relatie tussen ondernemers en hun accountantskantoren een extra dimensie. Via het invoeren van (financiële) data in de cloud komen kmo-gegevens meteen bij de accountant terecht. Het invoeren van bonnen, werkuren, ziekte en verlof door werknemers zorgt voor meer flexibiliteit. En ook de rapportage – al dan via een dashboard – vaart er wel bij.

In elk geval zijn de meeste bedrijfsleiders ervan overtuigd dat digitalisering een essentiële rol speelt om administratieve taken te verlichten. Maar liefst 55% van de ondervraagde kantoren geeft aan zeer veel tot veel voordeel te hebben ervaren in 2021.  Het automatisch verwerken van bankafschriften of inboeken van facturen zijn hiervan voorbeelden. Ook geautomatiseerd debiteurenbeheer maakt tijd vrij voor andere taken die een echte meerwaarde bieden.

Meer efficiëntie en tijdswinst met gekoppelde software

Het gebruik van meerdere softwareplatformen in een accountantskantoor – vaak het gevolg van een sterk groeiend en divers klantenbestand – zet een rem op efficiënt werken en klantgericht fiscaal advies.

Mogelijke nadelen zijn:

  • dubbele kosten voor abonnementen
  • medewerkers die hun kennis over meerdere systemen moeten bijhouden
  • het vaak handmatig – en dus tijdrovend – updaten van software
  • een grotere kans op hacking- of andere cyberaanvallen
  • een kluwen van externe contactgegevens voor technische vragen en support

Voor een efficiënte en consistente manier van werken is het gebruik van één centraal softwaresysteem de beste oplossing. Exact Online biedt jou als accountant de kans om je administratie te stroomlijnen. Op die manier kun je op een gebruiksvriendelijke manier klantendata overzetten vanuit ieder ander boekhoudpakket of Excel. Bekijk de overstapmogelijkheden

BE Select your country