Accountancy

Kmo’s rekenen op proactief advies van hun accountant

Anno 2022 blijven de meeste accountants niet bij de pakken zitten als het gaat om digitalisering en automatisering. De inzet van performante software en bijhorende apps creëert mooie kansen voor efficiëntere bedrijfsprocessen, een betere dienstverlening en het bieden van echte meerwaarde aan klanten.

In ons vorig blogartikel zoomden we uit op de algemene resultaten van een grootschalig onderzoek dat Exact Software eind 2021 bij ruim 350 Belgische kmo’s liet uitvoeren. In dit artikel kon je lezen wat zij belangrijk vinden voor een goede samenwerking met een accountantskantoor.

Anticiperen op knelpunten

In dit blogartikel focussen we op het deelaspect proactiviteit. Want naast administratieve ondersteuning en waterdicht fiscaal advies rekenen kmo-bedrijfsleiders ook op een adviseur die hun vragen vóór is en anticipeert op mogelijke knelpunten in concrete dossiers. Hoe beoordelen Belgische kmo’s hun accountant op dit vlak?

Business software

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat kmo’s een hoge mate van proactiviteit vooral appreciëren voor het verlichten van administratieve taken. Volgens de respondenten doen accountants dit vooral door tijdig te communiceren over belangrijke deadlines (61%), het tijdig informeren over de impact van wetten en regels (57%) en het aanbieden van digitale tools en gekoppelde apps (56%).

Kritisch over alleen betaald advies

De meeste kmo’s blijken echter kritisch te zijn over deze aanpak door hun accountant. Met name met betrekking tot sectorontwikkelingen hebben accountants vaak de neiging om info betalend aan te bieden, terwijl er voldoende laagdrempelige manieren zijn – zoals vergelijkende cijfers en nieuwsbrieven of klantenseminaries – om op een proactieve manier klanten te informeren.

Enkele respondenten zijn erg lovend over de werkwijze van hun accountant. Sommige accountantskantoren blijken immers heel kort op de bal te spelen van nieuwe regelgeving, met een onmiddellijke terugkoppeling in mensentaal naar kmo-medewerkers. En ook hier komen de voordelen van digitalisering om de hoek kijken, met een belangrijke faciliterende rol voor nieuwe communicatiekanalen die klanten op om het even welk device kunnen raadplegen. Zo ontstaat een boeiende vorm van tweerichtingscommunicatie die voor beide partijen een win-winsituatie oplevert.

In een grootschalig onderzoek polste Exact Software eind 2021 bij ruim 350 Belgische kmo’s wat zij belangrijk vinden voor een goede samenwerking met een accountantskantoor.
Business software

Laat de robot boekhouden

Met Samenwerken maak je kennis met robotic accounting: nadat je klanten hun administratie digitaal aanleveren, neemt een robot jouw manuele boekhoudtaken over. Ontdek nu hoe Samenwerken werkt.

Business software
BE Select your country