Accountancy

Alles wat je moet weten over de 1e dag van ons Accountancy Summit

Innovatie in de accountancy. Hoe ziet dat eruit, wat zijn de voorwaarden en hoe zorg je voor een gezond business model? 60 accountants uit 6 landen buigen zich hierover in Barcelona tijdens de Exact International Accountancy Summit. Hierbij het verslag met alle hoogtepunten van dag 1.

Verandering


“Vroeger draaide innovatie en groei rond een beperkt aantal enorme projecten. Dat was de manier om het verschil te kunnen maken”, stelt Erik van der Meijden, CEO van Exact, in zijn openingsspeech. “Tegenwoordig is het precies omgekeerd. Je moet veel, heel veel experimenteren, met kleine projecten tegen 1/10de van de kosten. Nieuwsgierig zijn naar en het omarmen van nieuwe technologie leidt uiteindelijk tot innovatie en groei. Dat geldt voor Exact, maar ook voor accountants- en administratiekantoren, onze belangrijke partners.”

Nieuwe Accountancy


Nieuwe Accountancy draait volgens Sebastiaan de Jong, Managing Director Exact Cloud Solutions, om het genereren van ‘nieuwe omzetstromen’. Denk aan advies over het verbeteren van bedrijfsprocessen met behulp van de juiste softwaretools. “Accountants hebben altijd al advies gegeven”, stelt Sebastiaan. “Het gaat erom dat je in staat bent om dat uit te bouwen. Samenwerking op een hoog niveau waar het draait om de Business KPI’s van de klant. Dit betekent operationele- en financiële processen verbinden. Dat is het nieuwe business model voor accountants waarmee veel geld te verdienen is.”

Uitdagingen en kansen


Peter Vermeulen van PB7 Research, deelde resultaten van de Exact kmo Business Barometer 2016. Dit is een internationaal onderzoek waaraan ruim 2500 ondernemers en accountants hebben deelgenomen. Peter zoomde in op de uitdagingen en kansen voor accountants. “Ondernemers verlangen van hun accountant snelheid en analytische vaardigheden”, stelt hij. “Beide vereisen investeringen in IT-vaardigheden en branchekennis van de accountant. Verder valt op dat IT- en softwarekennis juist het belangrijkste onderdeel is waarvan accountants zeggen dat ze hun kennis op dit vlak moeten verbeteren.”

“Als we niet investeren in kennisvergroting, vervalt ons bestaansrecht”


Het gros van de 60 aanwezigen herkent zich in de presentatie van Peter Vermeulen. Ze investeren fors in vergroting van IT- en branchekennis om onderscheidend te kunnen blijven. “Als we hier niet in investeren, vervalt ons bestaansrecht”, zegt een deelnemer stellig.

IT’ers in huis


“Specialisatie is steeds belangrijker voor ons want op transactie gebaseerde diensten zullen straks volledig geautomatiseerd verlopen”, aldus Alexander Leppink van BDO vanuit de zaal. Arjan Schipperus van RS Finance, winnaar van de Nederlandse Exact Cloud Award 2016/2017, geeft aan IT’ers in huis te hebben die continue aan het testen zijn met branchespecifieke oplossingen.

Accountancy plannen


Deelnemers kregen een sneak preview van innovaties uit de accountancyplannen van Exact op het gebied van No Hands Accounting, Digital Assistants, Real time banking en Invoicing. Dat zijn hulpmiddelen die niet alleen het huidige werk nog efficiënter moeten maken. Daarnaast zorgen ze ook voor nieuwe business kansen zoals voorspellingen doen op basis van data. Maar hoe kijken accountants tegen alle nieuwe ontwikkelingen aan? Marcel van de Sandt, Director Product Marketing & Customer Success bij Exact nam de proef op de som.

Petje op, petje af


Met het welbekende spel ‘Petje op, Petje af, peilde Marcel de reacties uit de zaal op zijn stellingen. Hieruit kwam bijvoorbeeld dat blockchain volgens de aanwezigen een echte gamechanger is. Accountants zien ook veel waarde in benchmarking kpi’s van vergelijkbare bedrijven en dashboarding. Wel blijkt dat de meningen zijn verdeeld als het gaat om ‘self driving’ vs. ‘driving assistant’. Ook over het delen van anonieme business data is geen consensus. De vraag die door de zaal gonst: willen we data ook delen met collega’s en concurrenten of alleen voor het eigen kantoor gebruiken? De eerste dag leverde onmiddellijk stof tot nadenken op.

BE Select your country