Hoe pas ik een boekingsregel aan in Exact Online?

Als een factuur definitief is afgedrukt dan is deze daarmee verwerkt. In principe kunnen er dan geen aanpassingen meer aan worden gedaan. Dus als u na het definitief afdrukken ziet dat het bedrag of de relatie niet klopt, dan kunt u een creditfactuur aanmaken om dit te corrigeren. Een verkoopboeking die is voortgekomen uit de definitieve factuur is dan ook niet meer aan te passen.

Bepaalde gegevens kunt u wel aanpassen
In deze blogpost ziet u dat er bepaalde gegevens nog wel aan de boekingsregels van zo’n verkoopboeking toegevoegd kunnen worden. U kunt het factuurnummer van de definitieve factuur rechtsboven opzoeken, in het veld ‘Vind relaties, facturen, boekingen etc’.

Regel

Vervolgens kunt u zien dat er een factuur en een document is aangemaakt (en in dit geval een credit). Hier kunt u doorklikken op het factuurnummer. Nu komt u in het scherm 'Boeking'. U ziet dat er twee boekingsregels zijn aangemaakt, aan debiteuren en aan omzet. Klik op een regelnummer, in dit geval kiezen we voor regel 2.

Regel

Nu verschijnt het scherm Boeking – Details. In dit scherm kunt u bepaalde gegevens nog aanpassen. Als u gebruik maakt van Kostenanalyse dan kunt u nog een kostenplaats en/of kostendrager koppelen aan de boekingsregel. Klik daarvoor door op het vergrootglas en selecteer hier een kostenplaats/drager.

Daarnaast kunt u een omschrijving invullen. Deze omschrijving komt na het bewaren te staan in de regel. Ook is het mogelijk om een document te koppelen. Een document kunt u koppelen door te klikken op het vergrootglas en selecteer vervolgens een document. Dit document wordt daarna weergeven in de verkoopboeking.

Regel

Rechts onderin vindt u het veld Opmerkingen. Als u daar een opmerking plaatst en dit bewaard dan wordt dit opgenomen als notitie in de boekingsregel. De notitie kunt u openen door in de regel te klikken op het icoon.

Als u de details heeft toegevoegd dan kunt u kiezen voor Bewaren. Nu is de boeking aangepast. Op deze manier is het toch mogelijk om na het definitief maken van een verkoopfactuur bepaalde gegevens toe te voegen aan de boeking.

Mocht u hier nog vragen over hebben dan horen wij graag van u!

Anne de Bruin