Ondernemen

Heeft jouw onderneming wel een app nodig?

Whatsapp, een bedrijf met slechts 55 werknemers, werd recentelijk overgenomen voor maar liefst 17 miljard dollar. Dat is meer dan de huidige marktwaarde van Sony en van nog enkele andere technologiereuzen en zelfs meer dan een kolonie op Mars ons zou kosten.

Volgens Facebook is Whatsapp elke dollarcent van dat bedrag waard, met zijn 450 miljoen gebruikers en binnenkort misschien zelfs meer - ook al zijn er geruchten dat vele gebruikers aan het overstappen zijn naar andere apps, zoals Telegram.

Hebt u er een nodig?

Wat de toekomst voor Whatsapp ook brengt, het belang van apps kan niet worden genegeerd. Vele ondernemingen zijn dan ook van plan om hun eigen app te (laten) bouwen. Maar je hoeft niet per se (tien)duizenden euro’s te betalen voor jouw eigen app. En voor je begint met het bouwen van een app, stel jezelf best de vraag: heb je er echt een nodig?

Toegevoegde waarde

Een nog iets concretere vraag die je zich kunt stellen: welke toegevoegde waarde moet de app bieden aan jouw business? Als het een natuurlijk verlengstuk vormt van jouw online diensten, is het wellicht wel zinvol. Als je cloud software verkoopt, kan een app je klanten de keuze bieden om altijd en overal met jouw software te werken, wat voor hen - en voor jou - een aanzienlijke toegevoegde waarde kan betekenen.

Anders gezegd: een app moet de gebruiker in staat stellen om iets extra te krijgen of te doen. Dit kan iets zeer eenvoudigs zijn, zoals het aanreiken van klanteninformatie aan de mobiele gebruiker. Zolang de toegevoegde waarde voor iedereen duidelijk is, moet de bestaansreden van een app niet in twijfel getrokken worden.

Mobiel wordt de norm

Moet elke onderneming dan zijn eigen app hebben? Dat hangt af van wat voor product(en) je aanbiedt, vindt Eugène Pattikawa van Exact: “De meeste restaurants hebben geen eigen app nodig – maar ze gebruiken wel apps, bijvoorbeeld om hun werkschema te organiseren.” En daar komt het volgens hem op neer: werken met mobiele toestellen is intussen geen optie meer, het is een absolute noodzaak.

Zakendoen op de skipiste

Pattikawa, die zelf ook aan mobiele oplossingen werkt, stelt vast dat (persoonlijke) mobiele toestellen nu standaard werkinstrumenten zijn geworden. “Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen dagelijks gemiddeld 200 maal per dag hun mobiel toestel bekijken. En wanneer kijk je naar je smartphone? Inderdaad, als je onderweg bent of wacht op een afspraak; op zo’n moment even een dringende e-mail beantwoorden of de stand van zaken op kantoor nagaan, is gewoon een kwestie van efficiënt tijdgebruik. Sommige klanten hebben ons toevertrouwd dat ze zelfs hun Exact Online App gebruiken als ze aan het aanschuiven zijn op de skipiste in Oostenrijk”.

Meer functionaliteit

“Met de juiste business app kunnen mensen hun tijd efficiënter besteden. En de ondernemingen moeten hun medewerkers zulke apps ter beschikking stellen. Daarom blijven wij voortdurend de functionaliteit van onze apps verhogen. Tegenwoordig kunnen ze met onze app niet alleen de status van hun business opvolgen, maar kunnen ze ook zelf zaken creëren. Je kan nu bijvoorbeeld met je smartphone facturen opstellen en verzenden.”

En, heeft uw onderneming een app nodig?

Om dit correct te beantwoorden moet je jezelf drie vragen stellen:
•Wat is de toegevoegde waarde voor mijn klant?
•Wat is de toegevoegde waarde voor mijn product of mijn onderneming?
•Is de app een ‚must’ of eerder een ‚nice to have’?

En als je dan toch een eigen app besluit te maken, zorg er dan voor dat het een écht goede app wordt. Zou het niet cool zijn als iemand jouw app ergens op een skipiste in Oostenrijk gebruikt?

BE Select your country