HR & Salaris

6 boeken die de moeite waard zijn om als hr manager te lezen

6 boeken die de moeite waard zijn om als hr manager te lezen

Als hr manager bij Officient is het enorm belangrijk voor mij om bij te blijven met hedendaagse trends. Hr verandert zo snel en er zijn steeds nieuwe ideeën om bestaande processen te verbeteren. Ik lees graag, dus boeken zijn voor mij een ideaal middel om inspiratie op te doen. Deze 6 boeken vind ik alvast de moeite waard om als hr manager te lezen.

1. Human Resource Champions: The Next Agenda for Adding Value and Delivering Results

Dave Ulrich

Het staat bekend als het boek dat de basis legde voor hedendaags Human Resource Management. Gepubliceerd in 1996. Dave Ulrich legt uit waarom het takenpakket van de hr professional opnieuw gedefinieerd moet worden. Toch als hr professionals beter willen bijdragen aan het bereiken van bedrijfsdoelstellingen die moderne organisaties voorop stellen.

Ulrich stelt daarom een framework op waarbij een moderne hr professional vier rollen moet opnemen: strategische speler, administratieve expert, verdediger van de medewerkers en essentiële schakel voor verandering. Je vindt in het boek ook gerichte tips over hoe hr beter kan samenwerken met managers.

2. #ZigZagHR: Waarom de beste HR geen HR meer is

Lesley Arens, Lisbeth Claus

Als tweede kies ik voor een “lokaal” boek. Met #ZigZagHR proberen Lesley Arens en Lisbeth Claus samen met jou op zoek te gaan naar wat medewerkers precies verwachten en nodig hebben van hun hr professionals.

Klassieke hr volstaat niet meer. Er moet vanuit een nieuwe dimensie gekeken worden om te kunnen evolueren naar wat zij definiëren als "progressief hr". In het boek onthullen Arens en Claus inzichten rond medewerkers, loopbanen, competenties en hoe hr-operations in zijn werk moet gaan. Ze helpen de lezer ook om theorie in praktijk om te zetten met handige online toolkits en toegang tot het #ZigZagHR-ecosysteem.

3. The Essential HR Handbook: A Quick and Handy Resource for Any Manager or HR Professional

Sharon Armstrong, Barbara Mitchell

Dit boek is de hedendaagse gids tot de verschillende facetten van hr. Het bundelt de ervaringen van hr consultants Sharon Armstrong en Barbara Mitchell. Armstrong schreef ook al eerder 'The essential performance review Handbook' en Barbara Mitchell werkte mee aan 'The Big Book of HR, The Essential Workplace Conflict Handbook'.

In hun 10e editie bespreken ze tal van trending topics in hr. Je komt onder andere te weten hoe je best rekruteert via social media, hoe je een correct verloningspakket samenstelt en hoe je een divers personeelsbestand kan voorzien van de juiste opleidingen en coaching. Dit boek bevat tools, tips en tricks die iedere hr professional, manager of zaakvoerder van een kleine onderneming kan toepassen in hun bedrijf.

4. Work Rules! Insights from inside Google that will transform how you live and lead

Laszlo Bock

Laszlo Bock, de voormalige VP van People Operations bij Google, neemt je door de belangrijkste hr best practices die hij heeft ontdekt of toegepast binnen Google. Dit is één van de boeken die niet mogen ontbreken in je bibliotheek. Zijn ervaring, aangevuld met inzichten vanuit de gedragseconomie en psychologie, leidde tot zeer praktische voorbeelden en concrete tips. De grote lijnen van het boek spitsen zich toe op:

  • Het belang van bedrijfscultuur
  • Hoe Google erin slaagt om consistent top performers te vinden
  • Het belang van data in hr
  • Waarom je oneerlijk moet verlonen
  • Hoe je omgaat met fouten in hr

5. HR disrupted: It’s time for something different

Lucy Adams

Lucy Adams is CEO van Disruptive HR, een internationaal agentschap gericht op het veranderen van gedateerde hr processen. In HR disrupted komt ze tot de conclusie dat hr de weg verloren is en een nieuwe richting moet vinden. Ze moedigt hr professionals en teams aan om hun aanpak grondig te evalueren en zichzelf te transformeren.

In de woorden van de auteur zelf:“We moeten onze relaties met medewerkers heruitvinden om slimmer, sneller en meer creatief te werk te gaan met hen. Om dit te bereiken moeten we stoppen met het spelen van politieagent voor het bedrijf, en leren hoe we 'people experts' worden op een radicaal andere manier.”

6. Data-driven HR: How to use analytics and Metrics to drive performance

Bernard Marr

Dit laatste boek heb ik gekozen omdat het net als Officient focust op het belang van data in hr. Bernard Marr is een bestseller auteur, keynote spreker en een strategisch adviseur voor verschillende bedrijven en overheden. Hij schreef al meerdere boeken en rapporten over big data en hr analytics en draagt ook bij aan het World Economic Forum.

In dit boek krijg je antwoorden op de vragen: Wat is hr analytics? Waarom is hr analytics belangrijk? En hoe draagt het bij aan het succes van de onderneming? Het helpt de performance van medewerkers verhogen en de beslissingsprocessen in hr te optimaliseren. Dit boek is de bron voor elke hr manager die innovatie wil nastreven met gebruik van data en technologie.

Al deze boeken wijzen in dezelfde richting. Hr managers moeten op een andere manier kijken naar hun functie. Ze moeten processen automatiseren, zodat er meer tijd kan besteed worden aan analyse van data. Bij Officient heb ik het geluk dat alle hr data op één plaats zit, en processen zoals verlof aanvragen of contracten opmaken digitaal verlopen. Zo kan ik meer focussen op zaken zoals rekrutering, het loonbeleid, opvolgen van performance of het uitbouwen van onze employer branding.

Auteur: Bo Zenner

BE Select your country