HR & Salaris

5 concrete ideeën om dat tikkeltje extra toe te voegen aan je onboarding proces

Dit is een goed onboarding proces | Exact Online HR

"Goed begonnen is half gewonnen" en dat geldt al helemaal als het aankomt op de start van je nieuwe medewerker. Een goed onboarding proces zorgt er namelijk voor dat je medewerkers 34% sneller op volle kracht mee draaien dan elders. Ze worden dan ook meteen ondergedompeld in je bedrijfscultuur, voelen zich sneller thuis en je versterkt hun engagement.

Veel bedrijven hebben vaak al een soort van checklist die ze volgen wanneer iemand nieuw start, maar hoe zorg je nu voor die extra touch? Hoe laat je je nieuwe medewerker écht welkom voelen en geef je hen een unieke onboarding ervaring?

Een vraag die we tijdens onze hr ontbijtsessie rond onboarding aan 15 hr professionals stelden. Uit hun input selecteerden wij onze 5 favoriete ideeën.

#1 Maak het onboarding traject visueel

Veel werknemers weten niet waaraan ze beginnen, terwijl ze wel erg benieuwd zijn naar hun eerste dag en week. Pre-boarding is daarom een belangrijke stap van je onboarding proces. Dat kan je op verschillende manieren leuk uitwerken.

De informatie die je wilt meedelen vóór de startdag van je medewerker kan je gewoon op mail zetten, maar je kan er ook iets origineels mee doen. Zo geeft een onboarding roadmap op een visuele manier weer waar je je als starter aan mag verwachten. Eén van de groepjes werkte tijdens onze onboarding ontbijtsessie voor zichzelf een roadmap uit.

#2 Geef elke nieuwe werknemer €50 budget om zichzelf bekend te maken bij collega's ( - Pieter Van Huffel, Sentia)

Het is belangrijk dat ook je werknemer zelf proactief kan en mag zijn in het opbouwen van relaties. Sentia geeft nieuwe werknemers dan ook €50 budget om zichzelf bekend te maken bij hun collega's. Zo werd het budget al gebruikt om een grote (ja, erg grote) taart te bakken. Of liet een werknemer, na een kantoorverhuis, een kuisploeg komen. Als er meerdere mensen tegelijk starten, kan je ook samen leggen om nog grotere zaken te realiseren! Wij vinden het alvast een fantastisch idee en zijn al benieuwd waar onze nieuwe medewerkers ons mee zouden verrassen.

#3 Wijs een 'BCF' toe ( - Eliza Gabriel, The Cookware Company)

Een leuke twist op dit mentor, buddy of meter/peter systeem is de introductie van een BCF (= Best Colleague Forever). Het hebben van een buddy of mentor zal de eerste dagen van je nieuwe medewerker meteen dat tikkeltje aangenamer maken. Iemand waar je medewerker bij terecht kan met alle vragen, hulp van krijgt bij het kennismaken met de nieuwe collega's, de organisatie en alles wat bij het werk komt kijken. Klinkt alvast veelbelovend, toch?

#4 Speel onboarding bingo ( - Fé Zenner, Intuo)

Een andere originele manier om de pro-activiteit van je nieuwe medewerker te bevorderen is het geven van activiteiten/challenges in de eerste maanden. Eén van onze persoonlijke favorieten van zo een challenge is de onboarding bingo van Intuo. Hierbij krijgen starters een bingokaart waarop de hoofden van enkele medewerkers staan afgebeeld. Wanneer je een interactie hebt gehad met één van hen, mag je deze afvinken op je bingokaartje. Als je een volle kaart hebt, krijg je een verrassing van hr!

#5 Organiseer na 3 maanden een 'start, stop, continue' gesprek ( - Carlien Van den Bril, Yuki)

Een nieuwe medewerker betekent ook een nieuwe frisse blik op je bedrijf. Yuki maakt hier slim gebruik van door na de eerste 3 maanden een 'start, stop, continue' gesprek te organiseren. Tijdens dit gesprek wordt gepolst naar waar het bedrijf volgens de nieuwe medewerker meteen mee zou moeten starten (=start) tijdens een onboarding, wat er helemaal niet werkt en waar het bedrijf mee zou moeten stoppen (=stop). Hierna wordt ook gevraagd naar wat er volgens hen wel werkt en je bedrijf zeker mee moet doorgaan (=continue). Op deze manier krijg je waardevolle informatie én laat je ook je nieuwe medewerker weten dat zijn/haar mening telt.

Auteur: Floor Debeyne

BE Select your country