Handel

Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU

btw-regels voor e-commerce

Verkoopt u via een webshop aan particulieren in andere EU-landen? Dan heeft u sinds 1 juli te maken met nieuwe btw-regels voor e-commerce. Zo geldt er onder andere een lager drempelbedrag en moet u niet in elk EU-land apart btw afdragen. De nieuwe EU-regeling voor btw bij e-commerce zorgt voor een gelijke concurrentie en maakt het verkopen een stuk gemakkelijker. Benieuwd naar de wijzigingen en wat ze voor uw onderneming betekenen? We leggen het u uit in deze blog. 

Drempelbedrag van 10.000

Sinds 1 juli zijn er een aantal nieuwe btw-regels voor ondernemers van kracht.  Zo geldt er een nieuw drempelbedrag. Verkoopt u bijvoorbeeld diensten en goederen aan consumenten in andere EU-landen en is die omzet lager dan 10.000 euro? Dan kunt u uw lokale btw-tarief in rekening brengen en in België btw-aangifte doen. Maar heeft u jaarlijks meer dan 10.000 euro omzet bij particulieren in andere landen? Dan moet u vanaf 1 juli het btw-tarief rekenen van het land van uw klant. U doet dan aangifte in het betreffende land waar uw klant gevestigd is. En u draagt daar ook de btw af. Er is dus één vast (en lager) drempelbedrag in plaats van de verschillende bedragen per land waarmee u vroeger als ondernemer rekening moest houden. Dat geldt alleen voor goederen die zich al in de EU bevinden. 

Btw-aangifte via het OSS-systeem 

U kunt uw buitenlandse btw-aangifte vervolgens op twee manieren doen. U doet een lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-land waarin u iets verkocht heeft. Of u kunt de btw-aangifte via het One Stop Shop (OSS)-systeem doen. Een nieuw éénloketsysteem om de regelgeving en de bijhorende administratieve lasten voor grensoverschrijdende leveringen aan particulieren te verlichten. De huidige MOSS (Mini One Stop Shop)-regeling gaat hiermee op in OSS. Door gebruik te maken van een OSS-systeem heeft u geen btw-registratie in andere EU-landen nodig en moet u niet in elk EU-land afzonderlijk btw afdragen. De Federale Overheidsdienst Financiën zorgt ervoor dat de via het OSS-systeem aangegeven btw bij het juiste EU-land wordt afgedragen. Dat werkt veel gemakkelijker en bespaart u een hoop tijd! Zo moet u geen aangifte per land doen. En u moet ook niet geregistreerd zijn in het desbetreffende land. Dat geldt natuurlijk wel als u daar een magazijn heeft.

Magazijn in een ander EU-land

Zijn de goederen voor uw webshop in een ander magazijn in een ander EU-land opgeslagen? Bijvoorbeeld omdat u werkt met dropshipping? Dan heeft u een btw-nummer van dat betreffende EU-land nodig. De door u geleverde goederen vanuit het buitenlandse magazijn zijn belast met lokale btw. De goederen worden vanuit dat land geleverd en u kunt de btw dan niet via het OSS-systeem aangeven. De btw-aangifte doet u in het betreffende EU-land.

OSS-systeem binnen Exact Globe

Binnen Exact Globe wordt OSS al ondersteund. Binnen uw Exact Globe-omgeving kunt u eenvoudig via OSS rapporteren. Die functionaliteit wordt de komende maanden nog verder uitgebreid. Op die manier willen we het voor u als klant nog gemakkelijker maken, zodat u zich kunt richten op wat echt belangrijk is: ondernemen. Lees meer over het OSS-systeem in Exact Globe.

Binnenkort in Exact Online

Binnen Exact Online wordt er op dit moment hard gewerkt om ook OSS te ondersteunen. Momenteel hebben we daar een tijdelijke oplossing voor. Lees hier meer over de tijdelijke oplossing binnen Exact Online. 

BE Select your country