Choose a different country or region if you want to see the products and prices for your location. Click Continue to go to the selected country or region.

Financieel

Wat is CRM?

Het mooie van ondernemerschap is dat je met alle facetten van het zaken doen te maken krijgt: aankoop, verkoop, administratie en marketing. Juist deze hoeveelheid aan activiteiten zorgt ervoor dat je niet alles meer kunt onthouden. Gelukkig zijn er (online) softwaretools die je ervoor behoeden dat je zaken over het hoofd ziet. Daardoor laat je geen verkoopkansen liggen, je voorkomt dat je wegzakt in een administratief moeras en je klanten blijven langer bij je. CRM software kan je hierbij ondersteunen. In deze blog lichten we toe wat CRM is en wat dit voor jou als ondernemer kan betekenen.

De betekenis van CRM?

CRM staat voor Customer Relationship Management = het beheren van je klantrelaties en het efficiënt verzilveren van verkoopkansen. Oftewel: relatiebeheer.

Waarom software voor relatiebeheer?

Hoe meer klanten je krijgt, des te lastiger het is om van iedere klant alles te onthouden. Wanneer heeft de klant iets aangeschaft, wat zou een logische vervolgaankoop zijn, hoe zit het met het onderhoud van het gekochte product? Dat soort vragen zijn steeds moeilijker te beantwoorden wanneer je klantenbestand groeit.

Excel als customer relationship management software?

In Excel kan je als startende ondernemer een hoop gegevens van je klanten vastleggen. Krijg je meer klanten, dan groei je al snel uit Excel. Je kunt niet alles meer terugvinden, gegevens raken in de war en daardoor kost het uren om al je informatie op een rijtje te krijgen. Herkenbaar? Dan ben je toe aan een CRM-tool om je klanten beter te bedienen.

Wat kan je met CRM?

Met CRM-software kan je alles van je klant registeren en eenvoudig bijhouden. CRM-software is er in alle soorten en maten: van zeer geavanceerde systemen tot software die juist de kmo's goed ondersteunt. Kenmerkend aan die laatste variant is het eenvoudige gebruik. Daardoor is CRM-software jouw marketingmotor. Je CRM helpt je onder meer om:

  • Je gespreksverslagen direct te tonen, waardoor je snel een relevante offerte kunt maken.
  • Eenvoudig op hulpvragen in te gaan. Doordat klantinformatie centraal is opgeslagen, ben je niet afhankelijk van die ene medewerker die toevallig met vakantie is.
  • De samenwerking binnen je bedrijf te vergroten, doordat informatie centraal is opgeslagen en bereikbaar is voor alle betrokkenen.
  • Het contact met je klant te verstevigen. Je hebt immers altijd een gespreksonderwerp, omdat je een heleboel van je klant weet. Je kunt je klant bellen maar ook via een e-mailnieuwsbrief passende aanbiedingen doen of artikelen sturen die hij waarschijnlijk interessant vindt.
  • Effectiever leads te genereren. Je besteedt je marketingbudget niet lukraak aan een gehaaide advertentieverkoper. In plaats daarvan kun je gericht de wensen van je (potentiële) klanten opvolgen en leads delen met je salesteam.

CRM en boekhoudsoftware

Een CRM-systeem biedt je talloze mogelijkheden. Software voor CRM is als olie voor je bedrijf wanneer die geïntegreerd is met je boekhoudsoftware. Hierdoor krijg je direct inzicht in de financiële situatie van je klant. Het is eenvoudig om omzetverwachtingen te tonen en het betalingsgedrag van je klant naar boven te halen. Daarmee is CRM-software onmisbaar voor ondernemers die willen groeien en hun klanten serieus nemen.

Author image
Judith Van Wissen

Judith heeft meer dan 10 jaar ervaring bij zowel support, verkoop als development. Bij Exact is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact voor Boekhouden. Judith kent Exact van binnen en buiten als geen ander.

BE Select your country