Bouw

Vier redenen om aan de slag te gaan met onze tool voor kwaliteitsgarantie

Tool voor kwaliteitsgarantie

Vorig jaar liet Exact het Kmo-Barometer-onderzoek uitvoeren bij bouwbedrijven in België en Nederland. Het ging om een onafhankelijk onderzoek onder meer dan 1.000 respondenten. De resultaten van dat uitgebreide onderzoek geven aan waarvan kmo’s dromen én wakker liggen. Bij de Belgische bouwbedrijven staat kwaliteitsgarantie op de vierde plaats bij de belangrijkste uitdagingen in de sector.

Kwaliteitsgarantie staat dus net niet in de top drie, maar dat is geen reden om rustig achterover te leunen. De bouwkwaliteit zou bij elke aannemer bovenaan de lijst moeten staan. Net als veiligheid. In deze blog geven we je vier mogelijkheden in Exact Online Bouw waarmee je vandaag al aan de slag kunt.

Zet bouwkwaliteit voorop en meld en reageer tijdig op problemen

Inspecties zijn belangrijk, maar als je ze op papier doet, loop je het risico dat de documenten zoekraken. Bovendien kost het veel tijd. Bijvoorbeeld omdat je de formulieren moet overtikken in de computer. Met Exact Online Bouw kun je in de app via de KAM-module probleemmeldingen aanmaken op de werf. Die zijn meteen zichtbaar in de software, zodat je ze kunt afhandelen wanneer nodig. Zo worden bijvoorbeeld klachten van omwonenden gemakkelijk en snel geregistreerd, zodat iedereen direct op de hoogte is.

Je kunt de geregistreerde problemen ook koppelen aan een contact, bijvoorbeeld een onderaannemer. Zo weet je altijd precies wie welk probleem moet oplossen. Bijvoorbeeld als er slecht schilderwerk werd opgeleverd. Maar ook voor toekomstige opdrachten kun je via de ingebouwde rapporten gemakkelijk zien welke onderaannemer vaker ondermaats werk oplevert. Zo kun je daar rekening mee houden en er afspraken over maken.

Start een dagboek

Door dagboeken bij te houden registreer je de omgevingsomstandigheden op het moment van de werkzaamheden. Mocht er later een probleem vastgesteld worden in de constructie, dan kun je met de dagboeken altijd gemakkelijk opzoeken of bijvoorbeeld de weersomstandigheden daar iets mee te maken hadden.

In Exact Online Bouw worden de weersomstandigheden automatisch opgeslagen als je een dagboek aanmaakt. Je moet dus alleen de dagelijkse voortgang en eventuele bijzonderheden bijhouden. Op die manier vermijd je interpretaties van medewerkers en heb je een objectieve beschrijving van de weersomstandigheden. Je maakt de invoer zo gemakkelijk als maar kan. Voeg eventueel foto’s toe, zodat je altijd kunt teruggrijpen naar de omstandigheden van die dag.

Maak er een gewoonte van

Laten we eerlijk zijn, een nieuwe gewoonte leer je niet van de ene op de andere dag. Zeker wanneer je al jaren op een bepaalde manier werkt. Neem bijvoorbeeld het uitvoeren van een werfcontrole. Dat gebeurt vaak nog op papier. Een papieren administratie is echter een risico, want die durft weleens zoekraken. Om maar te zwijgen over de administratie en de tijd die het opslorpt. Je moet namelijk de inspectie documenteren, meenemen en daarna in je systeem overtikken. Of je moet de papieren in een map bewaren. (Heb je die echt nog?)

Met Exact Online Bouw registreer je ook de werkplekinspecties gemakkelijk en snel op de werf. Je kunt gemakkelijk zelf inspectieformulieren aanmaken vanaf je computer of laptop, en invullen op je smartphone of tablet. De informatie staat vervolgens meteen in het systeem, zonder extra handelingen.

Denk ook aan regelmatige onderhoudswerkzaamheden. Die kom je in elke sector wel tegen. Door een checklist te maken voor je onderhoudsmedewerkers worden ze er altijd aan herinnerd om alle punten te controleren. Op die manier moet je niet meer met pen en papier aan de slag op de werf, en digitaliseer je de inspecties meteen met je smartphone of tablet.

BE Select your country