Accountancy

Exact Live: digitaliseren om te groeien in klantgerichtheid

Hoe kunnen accountants efficiënter de boekhouding van hun klanten verwerken en tegelijkertijd hun waarde vergroten met advisering? Deze vraag stond centraal tijdens het accountancyprogramma op Exact Live, het klantenevenement van Exact op 8 mei in Gent.

Technische gereedschappen als mobile apps, cloudsoftware, machine learning en dashboards helpen erbij, echter een blokkade is veelal de cultuurverandering die nodig is om succesvol te digitaliseren.

Groeimodel voor accountants

Om daarin te ondersteunen, heeft Exact een groeimodel ontwikkeld dat bestaat uit 4 stappen: cloud, automatiseren van administratieve taken, online samenwerking tussen accountant en ondernemer en adviseren. “Daarbij is het niet zo dat de volgorde in beton is gegoten, maar het is wel een logisch pad”, zegt Jelle de Wilde van Exact.

Innovaties van Exact

Aan de hand van dit model geeft De Wilde een sneak preview van enkele innovaties in de accountancysoftware van Exact. Zo wordt de navigatie van Mijn[Kantoor] waarmee de ondernemer zijn administratie digitaal aanlevert, enorm verbeterd. De verwerking van administratie gaat steeds meer automatisch en mocht de accountant vragen hebben dan kan hij dit via in-context communicatie (chat functie vanuit boekingschermen) digitaal doorgeven aan de ondernemer. Zo verloopt het administratieve proces sneller. De nieuwe adviescockpits bieden accountants een gereedschapskist aan widgets die hen helpt per klant of klantgroep rapportages samen te stellen en eenvoudig te delen. “Dat werkt efficiënt en super klantgericht”, aldus Jarno Vanlerberghe van Exact.

Concrete besparingen

De aanwezigen waren vooral benieuwd wat die automatisering aan tijdwinst oplevert. Ellen Bogaert en Werner Temmerman gaven hierover meer informatie. “Gebruikt uw kantoor de scan en herkenfunctie dan bespaart u algauw 44% ten opzichte van de handmatige invoer en controle van facturen. Leveren uw klanten hun administratie digitaal aan via Mijn[Kantoor] die vervolgens automatisch wordt verwerkt dan loopt de tijdsbesparing op tot 73%. Factureren klanten via UBL, dan ligt er een tijdsbesparing van 93% in het verschiet. De automatische verwerking van bankafschriften levert 89% tijdwinst op.”

Cloud Awards

Deze concrete tijdwinst kan worden besteed aan betere service en meer advies die de ondernemer verder helpt. Tijdens Exact Live werden de Cloud Awards uitgereikt aan kantoren die klantgericht, innovatief en efficiënt samenwerken met hun klanten. De winnaar is Aternio. Titeca Accountancy wint de Cloud Award voor Innovatie. Vandelanotte wint de Cloud Award voor Samenwerking.

Digitale Transformatie SBB

Davy Haesen, director ICT bij SBB ging in op de digitale transformatie die het kantoor doormaakt. Net als het groeimodel dat Exact aanbiedt, werkt deze full service administratief dienstverlener met 4 focusdomeinen. Het eerste gaat over de doelstellingen en verwachtingen van de klant, vervolgens wordt er software bij gezocht. Daarna volgen trainingen voor het personeel en dan worden digitale adviesdiensten opgetuigd. “Het gaat niet over het digitaliseren van de organisatie ​maar over het fundamenteel transformeren van businessmodellen​ omdat de wereld digitaal wordt”, vertelt Haesen aan de aanwezigen. “Belangrijk is dat u de digitale transformatie met zijn allen aanpakt: medewerkers, klanten en softwareleveranciers. En doe het in kleine stappen, waarbij u alle belanghebbenden op de hoogte houdt. Zo ontstaat draagvlak voor de verandering. Door over te zijn gegaan op Exact is onze innovatie en digitalisatie versneld.”

Het programma en de presentaties vielen goed bij de aanwezigen. Ze gaven Exact Live een 8,2 als waarderingscijfer.

Author image
Erik Ledeboer

Erik heeft meer dan 10 jaar Exact ervaring in diverse disciplines. Momenteel is hij Principal Solution Marketing en nauw betrokken bij allerlei productinnovaties in Exact Online. Met name op gebied van de digitale samenwerking tussen accountant en klant.

BE Select your country