Ondernemen

Zes feiten en fabels over e-facturatie

Zes feiten en fabels over e-facturatie
De meeste ondernemers kunnen niet meer zonder, maar sommigen zijn terughoudend als het aankomt op e-facturatie. Facturen elektronisch versturen en ontvangen biedt dan wel veel voordelen, toch zijn er ook een aantal misvattingen over e-facturatie. In deze blog onderscheiden we de fabels van de feiten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het gebruik ervan.

Fabel 1: E-facturatie is niet veilig

Sommige ondernemers zijn bang dat elektronische facturen kwetsbaarder zijn voor fraude en hacking. Maar in werkelijkheid zijn e-facturatiesystemen net heel veilig. Geavanceerde versleutelingstechnieken beschermen je gegevens. Afhankelijk van het gebruikte systeem voldoet de software ook aan de strengste Europese wetgevingen rondom veiligheid en privacy. Daarom raden we je aan om te kiezen voor een Europees e-facturatiesysteem.

Fabel 2: E-facturatie is ingewikkeld en duur om te implementeren

Een veelvoorkomende misvatting over e-facturatie is dat het ingewikkeld en duur is om te implementeren. Dat is niet waar: het implementeren van e-facturatiesoftware gaat tegenwoordig erg vlot. En voor de meeste SaaS-producten heb je helemaal geen implementatiekosten, maar betaal je enkel een maandelijks bedrag.

Fabel 3: E-facturatie is niet geschikt voor elke onderneming

Er wordt weleens gedacht dat e-facturatie alleen geschikt is voor grote bedrijven met geavanceerde boekhoudsystemen. Het tegendeel is waar: e-facturatie is toegankelijk voor organisaties van elke omvang — van kleine eenmansbedrijven tot grote organisaties met verschillende afdelingen. De meeste e-facturatiesoftware bieden verschillende pakketten aan, passend bij de grootte van jouw onderneming. Denk aan eenvoudige online facturatiediensten tot uitgebreide geautomatiseerde systemen.

Feit 1: E-facturatie is efficiënt en tijdbesparend

E-facturatie is een efficiënte methode om facturen te versturen en ontvangen. Facturen handmatig verwerken kan tijdrovend en foutgevoelig zijn. Met e-facturatie worden facturen direct vanuit een boekhoudsysteem verzonden, wat tijdsbesparing oplevert en de kans op menselijke fouten vermindert. De tijdsbesparing varieert per bedrijf, maar is in veel gevallen aanzienlijk.

Feit 2: E-facturatie is kostenbesparend

Een ander belangrijk voordeel van e-facturatie is de kostenbesparing. Papieren facturen brengen druk- en portkosten met zich mee. Met e-facturatie heb je die kosten niet meer.

Feit 3: E-facturatie is milieuvriendelijk

Een niet te verwaarlozen voordeel van e-facturatie is de positieve impact op het milieu. Elektronisch factureren betekent papierloos factureren. Voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, is e-facturatie een eenvoudige manier om een verschil te maken.

Conclusie: e-facturatie biedt veel voordelen

E-facturatie is efficiënt, kostenbesparend en milieuvriendelijk. Voor ondernemers die de stap nog niet gezet hebben, is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden van e-facturatie te onderzoeken en te overwegen om te kiezen voor een geautomatiseerd en milieuvriendelijk facturatieproces.

BE Select your country