HR & Salaris

8 manieren om aan je medewerkers te tonen dat je ze waardeert

8 manieren om aan je medewerkers te tonen dat je ze waardeert

De befaamde 'war for talent' maakt het moeilijk om het juiste talent te vinden, wat het verliezen van iemand goed éxtra pijnlijk maakt. Zich niet gewaardeerd voelen wordt erg vaak aangehaald wanneer iemand zelf ontslag neemt. Maar hoe voorkom je dit? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers weten dat je ze wel degelijk waardeert?

Een goede onboarding doet vooraleerst al wonderen. Je ergens welkom voelen zorgt er ook meteen voor dat je je gewaardeerd voelt. Klaar zijn voor de komst van je nieuwe medewerker is dus erg belangrijk. Doe dit aan de hand van onze handige checklist.

Na een geslaagde onboarding zijn er natuurlijk nog steeds verschillende manier om je waardering te blijven tonen. Wij verzamelden er alvast 8:

#1 After-work drinks

Het einde van de week/maand goed afsluiten met een drankje (misschien ook wel hapje?) op kosten van het bedrijf. Een simpel gebaar waarmee je niet enkel je medewerkers kan bedanken voor de gewerkte maand, maar ook je hele team dichter bij elkaar kan brengen.

Wil je er iets speciaals van maken? Kies dan voor een drink met een thema! Het kiezen van een thema is ook het ideale moment om je medewerkers inspraak te geven. Zo toon je ook écht dat deze drink speciaal voor hen is.

#2 Een micro moment

Soms mag het wel eens wat meer zijn! Wanneer je bedrijf net een erg drukke periode achter de rug heeft, is het de uitgelezen kans om je medewerkers even extra in de bloemetjes te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld een masseuse naar het werk laten komen om in de week iedereen een kwartiertje massage cadeau te geven of kan je ervoor zorgen dat iedere medewerker die avond niet hoeft te koken door hen een heerlijke maaltijd mee naar huis te geven. Er zijn talloze manieren om een soort van micro moment te creëren waarmee je op een korte maar krachtige manier je medewerkers laat weten dat je hen waardeert.

#3 Een compliment of gewoon dankjewel

De kers op de taart der waardering is het toch wel het geven van een compliment. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is het geven van een goed compliment niet altijd even simpel of kan een misplaatst complimentje zelfs negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Een belangrijke tip bij het geven van een goed compliment is net zoals bij het geven van feedback: doe dit steeds op het gedrag dat iemand stelt, eerder dan de persoon zelf. Zo kan een goede bedoelde: "Wauw, jij bent een snelle werker!", onnodige druk leggen op iemand die denkt dat hij/zij nu altijd snel moet zijn. Je zegt beter "Die opdracht heb je echt snel tot een goed einde gebracht, goed gedaan!" 

Een simpele dankjewel wordt soms ook vergeten. Wat een jammere zaak is, want het is snel gezegd en kan een grote impact hebben.

#4 Cheers from peers

Cheers from peers stimuleert niet enkel het gevoel van waardering, maar ook van samenhorigheid. Waardering krijgen van je collega's voelt namelijk ook best wel goed. Creëer daarom een sfeer waarin iedereen kan tonen dat ze elkaar appreciëren. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan er een grote bel hangen die steeds geluid wordt wanneer iemand van sales een grote lead binnenhaalt of een simpele high five kan ook al wonderen doen. Je kan ook via je intern communicatie systeem een makkelijke manier opzetten om waardering te tonen. Zo kan je bijvoorbeeld in Slack een #greatjob kanaal oprichten of kan je een complimenten template voorzien die via mail makkelijk kan worden doorgestuurd.

#5 It's your birthday

Sommige kijken elk jaar opnieuw uit naar hun ene speciale dag, anderen hechten hier minder belang aan. Toch is het belangrijk om goed bij te houden wie wanneer verjaart. Een klein gebaar reikt dan ook al heel ver. Zo kan je persoonlijk de jarige een gelukkige verjaardag gaan wensen of een kaart met ieders naam op voorzien. Maar natuurlijk mag het ook groter zoals een cadeau, etentje of kleine drink. Het is niet zozeer belangrijk hoe groot je gebaar is, het gaat er vooral over dat je die ene dag niet zomaar vergeet.

#6 Het juiste cadeau

Heeft die ene persoon net een fantastische prestatie neergezet en is een simpel complimentje gewoon niet genoeg? Of is er iemand jarig? Dan is een leuk cadeau een goede optie. Maar wees voorzichtig! Zorg ervoor dat het geschenk dat je geeft wel degelijk bij je werknemer past, anders kan je goede bedoeling ook averechts werken.

Bij Officient hebben we er dan ook voor gezorgd dat je makkelijk een veld voor iedere medewerker kan toevoegen waarin je hun favoriete geschenken kan bewaren. Zo polsen wij hier alvast af en toe eens subtiel naar waar we iemand echt plezier mee kunnen doen.

#7 Awards

And the winner is... Winnen is altijd leuk en het uitreiken van prijzen is dan ook een ideale gelegenheid om je waardering te tonen. Zo kan je 1 keer per jaar een heuse award show organiseren met meerdere categorieën of je kan het ook kleiner zien en gaan voor een "collega van de week". Wat je ook doet, zorg ervoor dat ook zij die geen award in de wacht slepen niet vergeten worden.

#8 Maak het persoonlijk

Van het organiseren van een award show tot een simpele dankjewel: er zijn vele manieren om je medewerkers te tonen dat je ze waardeert. De allerbelangrijkste tip dat we nog graag meegeven is personalisatie! Zorg ervoor dat je goed weet wie je medewerkers zijn en houd bij wat hun interesses zijn. Zo kan je echt tonen dat je hen waardeert. 

Auteur: Lili

BE Select your country