Blog

Hoe je inspeelt op een duurdere maatschappij met slimmere aankopen dankzij Exact Online Handel

Hoe je inspeelt op een duurdere maatschappij met slimmere aankopen dankzij Exact Online Handel
Alles wordt duurder: de energieprijzen blijven stijgen en de grondstofprijzen worden met de dag hoger. Als je vaak te maken hebt met bepaalde leveranciers, zal je ook geconfronteerd worden met stijgende prijzen. Tegelijkertijd zal je ook prijsafspraken maken. Hoe zorg je ervoor dat die afspraken goed in Exact Online Handel staan en dat ze automatisch worden toegepast?

1. Aankoopprijzen van leveranciers in real time bekijken

Optimaal gebruikmaken van aankoopprijzen is belangrijk, zodat je weet wat je kosten zijn. Zowel in het verleden, heden als de toekomst. In Exact Online zie je de volgende dingen over je prijsafspraken met leveranciers.

  • Op de pagina Overzicht | Leveranciersartikelen kan je in een oogopslag de standaardprijzen zien van artikelen die de leverancier levert.
  • Via filters kan je aangeven of je de inactieve, actieve of toekomstige aankoopprijzen van artikelen wil zien.
  • - Je ziet de laatste aankoopprijs en kan gemakkelijk doorklikken naar de aankoopfactuur.
  • Je kan de prijzen per artikel aanpassen: dat doe je eenvoudig voor de huidige aankoopprijs, of je stelt alvast een toekomstige prijs in. Wanneer de nieuwe prijs actief wordt, wordt de oude prijs vanzelf inactief. Je kan de oude prijs wel nog steeds terugvinden.
Aankoopprijslijsten

2. Prijslijsten en kortingen bij bulkaankoop toepassen

Door gebruik te maken van aankoopprijslijsten leg je prijsafspraken, tijdelijke acties en kortingen bij bulkaankoop eenvoudig vast in Exact Online. Die worden automatisch toegepast als je aankooporders aanmaakt. Wanneer de factuur binnenkomt, zie je op die manier snel eventuele afwijkingen in de bestelling. Bij het plaatsen van een bestelling communiceer je de op dat moment geldende prijzen in de bevestiging met je leverancier.

Stel dat de levering vertraagd is, en er op het moment van levering andere prijzen gelden, dan kan je altijd terugzoeken tegen welke prijzen je de bestelling hebt geplaatst.

Wanneer je een nieuwe prijslijst aanmaakt, moet je enkel nog de start- en einddatum ingeven, de artikelen koppelen en de nieuwe (bulk)prijs ingeven.

Overzicht leveranciersartikelen

3. Toekomstige aankoopprijzen instellen

Wanneer je al weet dat er een prijsverhoging aankomt, kan je die al voorbereiden door een toekomstige aankoopprijs in te stellen of door een toekomstige aankoopprijslijst aan te maken. Wil je dat voor veel artikelen doen, dan is het waarschijnlijk handig om dat niet stuk per stuk te doen. Daarom hebben we ook de mogelijkheid om aankoopprijzen en aankoopprijslijsten te importeren, bijvoorbeeld vanuit een Excel-bestand. Op die manier kan je de prijsaanpassing eenvoudig voorbereiden zonder dat het je onnodig veel tijd kost.

Wil je meteen aan de slag met aankoopprijslijsten of het beheren van aankoopprijslijsten per periode? Kijk dan op onze kennisbank.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Exact Online Handel? Bekijk hier de mogelijkheden.

Author image
Chris Spaander

Chris is Solution Marketeer voor de Industry oplossingen van Exact. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de propositie van de handels- en productiesoftware van Exact Online. Chris heeft ruime ervaring binnen Exact waaronder het implementeren van ERP-software in Nederland en internationaal bij verschillende productie- en handelsbedrijven in het mkb.

BE Select your country