Ondernemen

Wel of niet voor die opdracht gaan? Hak de knoop door met de 3 P’s

Het grootste voordeel van zzp’er zijn is misschien wel de vrijheid om zelf te bepalen waar je je mee bezig houdt. Krijg je een opdracht aangeboden die je geweldig lijkt, dan zeg je natuurlijk ja. En komt er iemand met een klus naar je toe die je totaal niet aanstaat, dan kun je daar nee op zeggen. Toch zijn er misschien ook gevallen waarbij je een beetje twijfelt. Het betaalt wel goed, maar lijkt je niet zo leuk. Of het is een mooie naam voor je portfolio, maar je verdient er eigenlijk veel te weinig mee. Hoe maak je dan de keuze of je een opdracht wel of niet aanneemt? Heel simpel: met behulp van de 3 P’s.

Is dit wel iets voor mij?

Toen ik een aantal maanden bezig was als zakelijk vlogger, kreeg ik een aanvraag binnen van een bedrijf dat hardware van computers schoonmaakt. Of ik voor hen misschien een aantal vlogs wilde maken, om zo hun bedrijf en product onder de aandacht te brengen. Heel eerlijk: ik stond niet gelijk te springen. ‘Is dat niet een heel saai onderwerp?’, vroeg ik me af. Ik besprak het met iemand uit mijn netwerk. Zij vertelde me over de 3 P’s.

Plezier, prestige en poen

Die 3 P’s staan voor plezier, prestige en poen. Daarbij gaat plezier erom – je raadt het al – in hoeverre je plezier uit een opdracht haalt. Vind je het leuk en gaat je hart er sneller van kloppen? Of word je er niet gelijk enthousiast van en zie je er stiekem zelfs een beetje tegenop?

De tweede P staat voor prestige. Sommige opdrachten staan heel mooi op je portfolio, bijvoorbeeld een opdracht voor een groot merk. Dat laat zien dat je kennis en kunde hebt, want waarom zou de opdrachtgever anders met jou in zee gaan, toch? Met andere woorden: zo’n opdracht zorgt voor prestige en kan je bedrijf een boost geven. 

Dan de laatste, maar zeker niet de minst belangrijke: de P van poen. Als ondernemer wil je natuurlijk wel iets verdienen aan de opdrachten die je aanneemt. Je moet aan het einde van de maand immers ook je rekeningen kunnen betalen.

Ga voor minimaal 2 P’s...

De theorie achter de 3 P’s is simpel: elke opdracht die je aanneemt, moet minstens voldoen aan 2 van de 3 P’s. Kun je maar 1 van de 3 P’s afvinken? Doe het dan niet, want uiteindelijk ga je hier waarschijnlijk spijt van krijgen. 

Even terug naar mijn voorbeeld, het bedrijf dat hardware schoonmaakt. Met de P van prestige zat het wel goed: een bekende naam die ik graag aan mijn lijst met referenten toe wilde voegen. Over de P van plezier twijfelde ik. Vond ik dit wel leuk om te doen? En kon ik er wel een interessante vlog over maken? Lastig. De P van poen was nog niet ingevuld. En dus stelde mijn connectie voor: waarom vraag je niet gewoon wat meer dan normaal? Dan kun je in ieder geval 2 P’s afvinken – die van prestige en die van poen. 

… en wie weet worden het er wel 3!

Zo gezegd, zo gedaan. Ik maakte een offerte en zette qua prijs iets hoger in. Wie niet waagt, wie niet wint, toch? Ik kreeg een mailtje terug dat ze akkoord gingen met de prijs en dat ik de opdracht kreeg. Die 2 P’s kon ik dus afstrepen. Een paar weken later waren de opnames voor de eerste vlog. En wat bleek? Een onwijs leuke opdrachtgever en genoeg mogelijkheden voor leuke content. Moraal van het verhaal: ga voor minimaal 2 P’s en wie weet worden het er uiteindelijk zelfs 3!
Author image
Lieke van der Plas

Deze gastblog is geschreven door Lieke van der Plas. Lieke is zakelijk vlogger en eigenaar van LEF Media. Eind 2017 richtte ze het eerste zakelijke vlogbureau van Nederland op. Inmiddels is het team van LEF Media uitgegroeid tot 5 personen en krijgen ze dagelijks aanvragen van bedrijven uit heel Nederland.

NL Select your country