Nieuws

"We willen het leven van ondernemers simpeler maken"

Paul Ramakers, CEO Exact, in gesprek met Edwin Mooibroek tijdens BNR Zakendoen

Het leven van ondernemers gemakkelijker maken en hen meer inzicht en grip op hun bedrijf geven. Dat is waar Exact voor gaat met de ontwikkeling en levering van slimme bedrijfssoftware. Maar hoe slaagt Exact daar precies in? Wat is de strategie van het Delftse bedrijf en hoe blijft Exact de concurrentie voor? Tijdens het radioprogramma BNR Zakendoen stelde presentator Edwin Mooibroek die en andere vragen aan de CEO van Exact, Paul Ramakers.

Focus op de Benelux en Duitsland

Sinds 2020 is Paul Ramakers CEO van Exact, het bedrijf waar hij al 27 jaar werkt, vele verschillende functies vervulde en nog elke dag uitgedaagd wordt. De organisatie heeft in 2019 een duidelijke groeiambitie uitgesproken: een verdubbeling van de omzet in vijf jaar tijd. Inmiddels zijn ze drie jaar onderweg en geeft Paul aan dat de organisatie op koers ligt: “Dat komt mede door de bewuste keuze die we gemaakt hebben om ons met onze oplossingen te richten op ondernemers in onze thuismarkt. Daar ligt onze kracht. Bedrijfssoftware is sterk gerelateerd aan wet- en regelgeving en het bankwezen. Hier kennen we die regels door en door. Internationale spelers gaan minder ver in die integratie met lokale wetten en regels. Tot voor kort waren we gefocust op de Benelux. En met de overname van weclapp in september richten we ons nu ook nadrukkelijk op Duitsland. Het is een markt waar volgens mij veel kansen liggen, waar kmo's nog een digitaliseringsslag moeten maken. En daar kunnen wij hen bij helpen.”

Innovatie en acquisitie 

Op de vraag of Exact haar groeiambitie alleen kan realiseren door overnames zoals de recente acquisitie van weclapp geeft Paul duidelijk antwoord: “Nee, het is juist onze tweepadenstrategie, de combinatie van innovatie en acquisitie, die ons succesvol maakt. Innoveren is onze corebusiness. Daarnaast kijken we continu naar mogelijke acquisities om onze portfolio te versterken. Dat samen maakt dat we klanten optimaal kunnen bedienen. Want uiteindelijk gaat het erom dat we kmo's met behulp van hedendaagse technologie kunnen helpen en hen een geïntegreerd platform kunnen bieden waarmee zij hun bedrijf eenvoudig kunnen aansturen.”

Business software

Concurrentie voorblijven 

En daar liggen nog heel wat kansen volgens Ramakers. Want er zijn – ook in België – nog heel veel bedrijven die onvoldoende geautomatiseerd zijn. Juist in deze tijd waarin alle kosten stijgen en de krapte op de arbeidsmarkt hoog is, biedt automatisering kansen. Ramakers vervolgt: “Automatisering geeft je inzicht, je kan als ondernemer zien waar geld en goederen naartoe gaan, waar je kan besparen. Je kan ook beter anticiperen op de toekomst. Natuurlijk kan automatisering niet al het werk van ondernemers overnemen, maar we zien wel degelijk dat bedrijven dankzij automatisering meer werk kunnen verzetten met hetzelfde aantal mensen. Zo kunnen zij hun concurrentie voorblijven. Hoe we onszelf onderscheiden van onze eigen concurrenten? Onder andere door ervoor te zorgen dat onze software connectief is. Dat wil zeggen dat we actief verbinden met aanbieders van andere softwareprogramma’s, zodat integraties goed geregeld zijn en ondernemers al hun bedrijfsprocessen vanuit één platform kunnen aansturen. Die gebruiksvriendelijkheid is ontzettend belangrijk.”

Duurzame keuzes

Of kmo's bij het kiezen van hun bedrijfssoftware ook rekening houden met duurzaamheid? Ja, denkt Paul. “Naast onze intrinsieke motivatie om duurzaam te ondernemen, wordt het ook voor onze klanten een steeds belangrijker aspect bij het kiezen van een leverancier. Hoe wij nu al duurzaam ondernemen? Dat zit bijvoorbeeld in het beperken van onze reisbewegingen, maar ook in de keuze die we maken voor duurzamere datacenters, die alleen groene stroom gebruiken. Het is nu nog heel lastig om datacenters met elkaar te vergelijken. Ik pleit er dan ook voor dat daar regels voor komen, zodat iedereen daarin een bewuste keuze kan maken. Uiteindelijk draagt het eraan bij dat zowel wij als onze klanten duurzamer kunnen ondernemen. Samen kunnen we zoveel meer impact maken.”
 
Luister hier de volledige aflevering van BNR Zakendoen met Paul Ramakers.

BE Select your country