Nieuws
Er bestaat geen unieke formule voor hybride werken
CHRO Florien de Nijs: “Vind je evenwicht in een flexibele werkomgeving”
Hybride werken is populairder dan ooit. De mix van thuiswerken en samenwerken op kantoor levert veel voordelen op. Ook Exact koos voor hybride werken. Maar hoe implementeer je die nieuwe manier van werken binnen je organisatie? Wat levert het je eigenlijk op? En hoe maak je de hybride werkweek tot een succes? Chief HR Officer Florien de Nijs deelt enkele tips.
Laten we eerst de definitie van hybride werken eens bekijken. Volgens Florien stelt hybride werken je vooral in staat om efficiënt te werken. “In een hybride werkomgeving stem je jouw werklocatie af op het type werk dat je gaat doen. Er is een gezond evenwicht tussen thuiswerken en samenwerken met collega’s om sociaal verbonden te blijven én van elkaar te leren”, legt Florien uit. “100% geconcentreerd aan de slag? Dat doe je mogelijk vroeg in de ochtend en het liefst op een rustige plek. Voor sommigen is dat thuis, voor anderen misschien op kantoor. Brainstorm met collega’s? Dat werkt fysiek erg goed, maar fysiek vereist niet noodzakelijk een vergaderzaal op kantoor. Ga bijvoorbeeld naar buiten en brainstorm tijdens een verfrissende wandeling na de lunch. Zo voorkom je tegelijk de namiddagdip.”
Focus op de output
Hybride werken heeft nog voordelen. Denk aan tijdwinst omdat je niet altijd meer moet reizen en daardoor ook aan winst voor het milieu, doordat je de C02-uitstoot vermindert. Hybride werken is ook goed voor het evenwicht tussen werk en privé omdat je meer controle hebt over je tijdsindeling. “Het is bij hybride werken dan ook vooral belangrijk om te kijken naar de output in plaats van het proces”, vervolgt Florien de Nijs. “Natuurlijk moeten we resultaten boeken, maar er leiden meerdere wegen naar Rome. En ik ben ervan overtuigd dat collega’s snellere en betere resultaten boeken als ze goed in hun vel zitten.”
Geen unieke formule
Het is belangrijk te beseffen dat er geen uniforme formule bestaat voor hybride werken. Verschillende functies en werkzaamheden vragen om een verschillende aanpak. Sommige werkzaamheden kan je simpelweg niet op afstand doen. Bovendien zijn de mensen die werkzaamheden uitvoeren allemaal anders. De een is ’s ochtends productiever, de ander ’s avonds. Tussendoor even naar buiten? Dat doet ons allemaal deugd. Florien de Nijs: “Wees je er dus van bewust dat er geen unieke formule bestaat voor hybride werken. Succesvol hybride werken start met het faciliteren ervan. Als werkgever moet je mensen durven loslaten. Mijn ervaring is dat je daar enorm veel vertrouwen voor terugkrijgt.”
5 voordelen van hybride werken
- Gezonder evenwicht tussen werk en privé
- Minder woon-werkverkeer en CO2 uitstoot
- Hogere productiviteit
- Meer vertrouwen
- Betere (werk)relaties
Afspraken maken
Loslaten kan alleen succesvol zijn als je respect hebt voor elkaar en elkaars verschillen. Daarbij geldt het volgende basisprincipe: teambelangen gaan voor individuele belangen. Bespreek die belangen met elkaar voordat je start met hybride werken. Zowel de belangen van het team als je eigen wensen. Maak bijvoorbeeld afspraken over de momenten waarop je elkaar fysiek ziet. Dat is niet alleen belangrijk vanwege het sociale aspect, maar ook om van elkaar te kunnen blijven leren. Maak ook afspraken over de wensen die je hebt rond thuiswerkdagen. Florien start de dag graag samen met haar kinderen en begint daarom soms iets later. ’s Avonds werkt ze dan nog even door: “Als mijn kinderen in bed liggen, ga ik graag nog even door mijn mail en bereid ik de volgende dag voor. Maar ik verwacht niet dat collega’s ’s avonds op mijn mailtjes reageren. Vaak gebruik ik de optie ‘later sturen’ als ik een mail verzend”. Bespreek je wensen regelmatig met elkaar, want situaties kunnen veranderen. Hybride werken is een continu proces.
Kantoor als sociale hub
Florien verwacht dat kantoren meer en meer sociale hubs worden, waar teams bijvoorbeeld twee of drie dagen per week samenkomen om gezamenlijk opdrachten uit te voeren en de sociale component te versterken. “Wat hybride werken voor ons vooral niet is, is naar kantoor komen om vervolgens in een hokje met je oortjes een Teamsmeeting bij te wonen. Dat moeten we vermijden, want dan schiet online werken zijn doel voorbij. Hybride werken is wat mij betreft verbinden, zowel fysiek als online, met collega’s maar ook privé met de mensen om je heen. Kortom: meer evenwicht!”