Technologie

Column Max: Cadeautjes bestaan niet in Formule 1

Max Verstappen zorgt vrijwel wekelijks voor opschudding in de Formule 1 wereld. Met zijn gewaagde stijl zoekt hij constant de grenzen op: van zijn auto, van zichzelf en van de reglementen. Daar weet niet iedereen goed mee om te gaan, de FIA voorop.

“In de Grand Prix van Japan reed ik op de tweede positie toen Lewis Hamilton me in de voorlaatste ronde probeerde te passeren. Ik verdedigde goed, waardoor hij er niet voorbij kwam. Veel rijders hadden een probleem met de manier waarop ik verdedigde, het moving under braking.

Blijkbaar houdt niet iedereen ervan om sportief uitgedaagd te worden, dus er kwam vraag naar een aanpassing van de regels. De FIA gaf hieraan gehoor, waardoor sinds die race in de reglementen is verduidelijkt dat je niet meer van je lijn mag afwijken in de remzone. Hoewel andere rijders dit ook regelmatig deden, wordt het in de volksmond de Verstappen rule genoemd.

Het probleem met dit soort regeltjes is dat ze de sport ingewikkeld maken. Voor de kijker, maar ook voor de stewards zelf. Dat bleek wel tijdens de Grand Prix van Mexico. Lewis Hamilton sneed in ronde 1 een bocht af en werd daarvoor niet bestraft. Prima, maar nadat ik in mijn strijd met Sebastian Vettel exact hetzelfde deed, kreeg ik vijf seconden tijdstraf en verloor ik mijn derde plaats.

Dat is natuurlijk een belachelijke situatie. Lewis en ik verremmen ons allebei, in precies dezelfde bocht. Ik had net zo min voordeel als hij, want ik ging als eerste de bocht in en kwam er ook als eerste weer uit. Dat ik dan wel word bestraft, maar Lewis niet, geeft aan dat er met twee maten wordt gemeten.

Dat was ook voor Sebastian vervelend, want die verwachtte blijkbaar dat ik hem er wel even langs zou laten. Maar dat was ik niet van plan. Ik deel geen cadeautjes uit. In zijn frustratie gooide Sebastian de deur dicht voor Daniel Ricciardo door precies dát te doen wat nu verboden is met de Verstappen rule.

Het voelt natuurlijk rechtvaardig dat Sebastian alsnog bestraft werd voor zijn actie. Het is wel vreemd dat hier pas later naar werd gekeken, waardoor Daniel niet van zijn moment op het podium heeft kunnen genieten. Maar het belangrijkste is dat wij onze positie in het constructeursklassement hebben verstevigd, en Daniel verzekerd is van de derde plaats in het rijdersklassement.

Het huidige seizoen duurt nog twee races. Van mij mag de winter daarna benut worden om de brij aan regeltjes onder de loep te nemen en om meer duidelijkheid te creëren. Want regels zijn uiteraard nodig en die zal ik ook altijd respecteren, maar het is dan wel zo eerlijk als ze voor iedereen hetzelfde zijn en zo worden toegepast.”

Groeten,

Max

NL Select your country