Handelsbedrijven die loyaliteit handhaven, behouden marges

Jaren geleden werd extra service aan klanten gezien als een manier om marges te verlagen in plaats van ze te behouden. Een speciaal verzoek of strakke deadline kan makkelijk extra tijd en inspanning kosten. Deze leiden uiteraard beide tot hogere kosten.

Klanten hebben het laatste woord

Maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig speelt uitzonderlijke klantenservice een onmisbare rol om op te vallen in de massa en zeker te zijn van winst. De branche is transparanter en concurrerender dan ooit. Als een klant niet tevreden is, is het nog nooit zo makkelijk geweest om over te stappen naar de concurrentie.

Goede service is goede business

We hebben al gezien dat 22%* van de kopers op zoek gaat naar een nieuwe leverancier als leveringen te laat zijn. Het is al erg genoeg om omzet naar de concurrent te sturen – vooral als je bedenkt dat het winnen van een nieuwe klant vijf keer meer kost dan het behouden van een bestaande klant. Dat is slechts een van de vele voorbeelden die aantonen dat goede klantenservice, heel simpel, goede business betekent.

Klanttevredenheid is gezond verstand

Alsof klanttevredenheid een goed bewaard geheim is. De ingrediënten spreken voor zich. Efficiënte communicatie. Foutloze, tijdige leveringen. En het hele proces zo simpel mogelijk houden voor iedereen, met altijd de klant in het achterhoofd. Met andere woorden, veel komt neer op het ouderwets gezond verstand.

De theorie omzetten in de praktijk

Misschien realiseer je het niet, maar de theorie omzetten in de praktijk kan een hele klus zijn. Je kunt een team min of meer ervaren consultants inschakelen, die er zo jong uitzien alsof ze net van school komen, maar toch ongelofelijk hoge bedragen vragen om je te vertellen hoe je je bedrijf moet runnen. Of je kunt onze gloednieuwe en volledig gratis QuickGuide downloaden.

11 tips om marges te optimaliseren

In plaats van je simpelweg te vertellen wat je zou moeten doen (en wat je misschien ook al doet – maar je weet maar nooit), laat het ook zien hoe je dit aanpakt met 11 praktische tips om het in de praktijk te brengen.

Download je gratis QuickGuide

*Bron: KMO Cloud Barometer 2015

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel