Tijd genoeg als het gaat om projectmanagement

Projectorganisaties verkopen een vreemd product. Je slaat het niet op in een magazijn, showt het niet in een etalage en verkoopt geen overtollige voorraad in de uitverkoop. Je handel wordt gemeten in tijd.

Gebrek aan inzicht is cruciaal om te falen

Dus als het gaat om de vele manieren waarop een project kan mislukken, is een gebrek aan inzicht in de factureerbare tijd cruciaal. Dat kan beginnen met dat je nooit zeker weet hoe je facturatiegraad zich verhoudt tot het gemiddelde van de branche. En je kunt de zaken nog wat erger maken door net zo onzeker te zijn over je te factureren bezetting. Dit alleen kan al voldoende zijn om een project te laten mislukken.

Tip 5: Maak je niet druk om je te factureren bezetting

Welk percentage van je medewerkers is factureerbaar? Idealiter heb je geen flauw idee, of hoogstens een schetsmatig overzichtje. Als de concurrentie groot is en de marges zo krap, dan kun je je niet te veel passagiers veroorloven die met je meeliften.

Zo begeven we ons op een hellend vlak richting afgrond

Dus als je niet zeker bent van de verhouding van je te factureren ten opzichte van je niet te factureren medewerkers, of de vinger niet helemaal achter je bezettingsgraden kan krijgen, begeef je je waarschijnlijk al op een hellend vlak richting afgrond. De kans is groot dat je winst snel zal volgen, omdat de inkomsten van te factureren medewerkers de lonen betalen van degenen die niks binnenbrengen.

Minder tijd factureren dan je hebt gewerkt

Daarnaast kunnen uren makkelijk verloren gaan voordat ze worden geregistreerd - vooral als je wacht tot het einde van de maand om de urenstaten in te voeren. Zo is de kans groot dat je minder factureert dan zou moeten. En wederom daalt de winst.

Meer over falen

Onze nieuwe snelgids behandelt 8 tips die je gegarandeerd zullen helpen om zaken in het honderd te laten lopen. Met een beetje geluk zijn ze geen van alle van toepassing op je organisatie. Maar dat wil je dan toch ook zeker weten?

Download je gratis snelgids

 

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel