Accountants zijn nog lang geen kmo-adviseur maar hebben wel potentieel

Accountants zijn nog lang geen kmo-adviseur

Jij wilt, nee je moet er alles aan doen om minder afhankelijk te zijn van de inkomsten uit traditionele administratieve werkzaamheden. Vanwege digitalisering zijn er minder handjes nodig en daarom is het van belang om omzetderving te compenseren. Je klanten zijn vaak meer gebaat bij een breder (bedrijfs)advies dan advies enkel gebaseerd op financiële gegevens. Het is niet voor niets dat het aantal kmo-adviesbureaus toeneemt. Ze introduceren zich als vertrouwenspersoon van de ondernemer. Deze rol is toch van jou? Wees de concurrentie een stapje voor en grijp deze kans.

Stop met dromen
Als accountantskantoor heb je een hele mooie hoeveelheid bestaande klanten. Die willen meer dan alleen een kloppende administratie. Wat zou anders het bestaansrecht zijn van al de kmo-adviseurs? Om de rol van vertrouwenspersoon aan te nemen, is het van belang tijdig de behoeften van je klanten te weten zodat je op het juiste moment de meest relevante diensten kunt leveren. Grip hebben op je toekomstige inkomsten, klinkt dat niet als muziek in de oren? Stop met dromen en start met realiseren door je CRM-systeem te integreren met je boekhoudsoftware.

CRM, een hippe marketingterm?
CRM (Customer Relation Management, oftewel het onderhouden van klantrelaties om zo meer business te genereren) is een hippe marketingterm. Die staat ver van mijn bed, denkt menig accountant. Echt waar? Is de prijsdruk van het werk dat je nu doet geen mooie gelegenheid om het beheer van je klantrelaties extra serieus te nemen? Je hebt in je administratieve systemen heel veel informatie over je klanten. Dat zijn ruwe diamanten voor nieuwe diensten en daarmee heb je een flinke voorsprong op de enthousiaste, startende kmo-adviseurs. CRM-software helpt je die diamantjes te slijpen.

Waarom software voor customer relationship management?
Hoe meer klanten je krijgt, hoe lastiger het is om alles te onthouden van iedere klant. Welke diensten neemt de klant af, wat zou een logisch vervolg zijn voor gerelateerde diensten, waar liggen kansen? Dat soort vragen zijn steeds lastiger te beantwoorden op het moment dat je klantenbestand groeit.

Wat kun je met CRM?
Met CRM-software kun je al je klantgegevens registreren en eenvoudig bijhouden. CRM-software is er in alle soorten en maten: van zeer geavanceerde systemen tot software die juist de kmo's prima ondersteunt. Kenmerkend aan die laatste variant is het makkelijke gebruik. Daardoor is CRM-software jouw marketingmotor. Maar wat heb je er concreet aan?


  • Raadpleeg direct je gesprekverslagen waardoor je snel een kloppende offerte kunt maken.

  • Pak hulpvragen direct op. Doordat klantinformatie centraal is opgeslagen, ben je van niets en niemand afhankelijk.

  • Vergroot de samenwerking binnen je kantoor doordat informatie bereikbaar is voor alle betrokkenen.

  • Verstevig het contact met je klant. Je hebt immers altijd een gespreksonderwerp omdat je een heleboel van je klant weet.

  • Speel nog effectiever in op advieskansen. Volg gericht de wensen op van je (potentiele) klanten en deel deze trajecten met je team.


CRM en boekhoudsoftware
En zo zijn er nog talloze mogelijkheden van een CRM-systeem op te noemen. Je software voor customer relationship management is de olie voor je bedrijf als die is geïntegreerd in je boekhoudsoftware. Hierdoor krijg je direct inzicht in de financiële informatie van je klant. Het is eenvoudig om omzet- en resultaatverwachtingen te tonen en je kan makkelijk het betalingsgedrag van je klant naar boven halen. Daarmee is CRM-software onmisbaar voor accountants- en administratiekantoren die de prijsdruk van administratiewerk willen compenseren met adviesdiensten en dus hun klanten serieus nemen.

Meer weten?

Bekijk de webinar van 7 minuten
Deel dit artikel

Reageer op dit artikel