Digitalisering en Belgische kmo's: nog veel werk aan de winkel

juli 01, 2016

Bewustzijn en mogelijke impact digitalisering groeit, toont onderzoek van Exact

Brussel, België - 1 juli 2016 – Belgische KMO’s zijn zich bewust van het feit dat technologische verandering een grote impact zal hebben op het concurrentielandschap (60%) en zoeken ook actief naar innovatieve businessmodellen (43%), vaak in de vorm van cloud softwaretoepassingen.

Een aantal kerncijfers uit onderzoek bij 2500 professionals in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, het VK en de VS geeft een duidelijk beeld van de weg die Belgische ondernemers afleggen op vlak van digitale transformatie.

  • 1 Belgische kmo op drie (33%) ziet concurrenten op de markt komen die vergelijkbare diensten of producten aanbieden op een volledig nieuwe manier.
  • Ze geven dan ook in 44% van de gevallen aan dat digitalisering van hun business een belangrijke prioriteit is
  • Dit vertaalt zich ook in het zoeken naar nieuwe partnerschappen om hun business verder te laten evolueren (44%).

Er is evenwel nog werk aan de winkel. 41% van de Belgische kmo's vindt het moeilijk om te gaan met technologische evoluties in hun sector, waar dat voor slechts 29% van hun buitenlandse concurrenten geldt. Daarnaast is slechts 27% ervan overtuigd dat hun businessmodel optimaliseren noodzakelijk is om binnen vijf jaar niet out of business te zijn.

Exact concludeert hieruit dat kmo's dan ook duidelijke nood hebben aan informatie en advies op vlak van de voordelen van digitalisering die wordt aangestuurd door data. Zeker op vlak van het implementeren van cloud business software zijn nog belangrijke stappen te zetten.

"Het is duidelijk dat Belgische kmo's beseffen dat ze stappen moeten zetten, maar we missen wel de sense of urgency die nodig is om de aansluiting met de buurlanden niet te verliezen" zegt Jan Lamaire, General Manager Exact Cloud Solutions voor België en Luxemburg. "Ons advies? Ontwikkel een plan en begin stap voor stap. Dat doe je beter vandaag dan morgen."

Voor meer informatie en voorbeelden hoe kmo's groeien door gebruik te maken van diensten in de cloud om meer agile en competitief te worden, bezoek www.exact.com/benl

Bel direct Chat
Exact. Focus on what's next.